Hormonen kunnen verantwoordelijk zijn voor nieuwe gewichtstoename na volgen van een dieet

Hormonen kunnen verantwoordelijk zijn voor nieuwe gewichtstoename na volgen van een dieet

Gevecht tegen de kilo’s komt eigenlijk ook neer op een gevecht tegen de hormonen

Iemand die een dieet heeft gevolgd, zal er over mee kunnen spreken. De verloren kilo’s komen op een bepaald moment weer terug, zodat de hele inspanning eigenlijk voor niets is geweest. Naar de reden waarom hadden we het gissen. Het is natuurlijk niet de bedoeling dat iemand gewicht verliest om dat in een mum van tijd weer terug te winnen.

De meeste wereld heeft al geruime tijd onderzoek gedaan naar dit fenomeen. Een recente studie kwam tot verrassende bevindingen. Er werd namelijk een studie gedaan bij 50 mensen die als gevolg van een dieet gewicht hadden verloren. Daarbij werd ook de hormonenhuishouding onder de loep genomen.

De 50 proefpersonen gingen er mee akkoord om tijdens hun dieet alleen Nestle SA (NESN)’s Optifast en twee kopjes groentesoep per dag te eten en dat gedurende een periode van 10 weken. Uiteindelijk verloren de proefpersonen gemiddeld 10% van hun gewicht. Er kon dus van een succesvol dieet worden gesproken.

Maar wat bleek? Hormonen kunnen verantwoordelijk zijn voor een nieuwe gewichtstoename na het volgen van het dieet. Het bleken de hormonen leptine en ghreline te zijn, twee hormonen die verantwoordelijk zijn de eetlust. Deze hormonen blijven onophoudelijk signalen naar het lichaam sturen om meer te eten. Dat gebeurde zelfs tot een jaar nadat het dieet was stopgezet.  

Het gevecht tegen de kilo’s komt dus eigenlijk ook neer op een gevecht tegen de hormonen. De resultaten van het onderzoek verschenen in het New England Journal of Medicine bevestigen eigenlijk wat de wetenschappers al langer wisten, namelijk dat het menselijk lichaam krachtig reageert op verlies van gewicht. Maar dat de reactie zo hevig was, kwam toch als een verrassing over.

Syndicatie