Maagring kan effectiever zijn tegen obesitas dan dieet en lichaamsbeweging bij tieners

Maagring kan effectiever zijn tegen obesitas dan dieet en lichaamsbeweging bij tieners

Vaker chirurgische ingrepen in strijd tegen obesitas

Het aanbrengen van een maagring kan effectiever zijn tegen obesitas (zwaarlijvigheid) dan dieet en lichaamsbeweging bij tieners, zo blijkt uit een recent onderzoek. Die maagring of maagband zou effectiever zijn dan twee jaar dieet volgen, gekoppeld met intensieve lichaamsoefeningen. Het gewichtsverlies zou 11 keer zo groot zijn dan bij wie zijn levensstijl aanpaste.

De resultaten van het onderzoek verschenen in het Journal of the American Medical Association. De algemene trend is overigens dat er meer en meer wordt geopteerd voor chirurgisch ingrijpen, eerder dan te kiezen voor de klassieke maatregelen. De resultaten zouden op de eerste plaats effectiever zijn bij jongeren. Het is echter nog niet uitgemaakt of chirurgisch ingrijpen - op de eerste plaats het aanbrengen van een maagring - ook bij volwassenen efficiënten zou zijn.

Het onderzoek werd uitgevoerd door een Australisch team, maar niet iedereen was in even sterke mate overtuigd door de uitslag van het onderzoek. Edward H. Livingston, professor chirurgie aan de University of Texas Southwestern Medical Center in Dallas, en medewerker aan het Journal of the American Medical Association, vond de meegegeven bewijsvoering nogal aan de magere kant. De procedure van het onderzoek rond chirurgisch ingrijpen is volgens Livingston controversieel.

Volgens Livingston staan we nog veraf van het definitief bewijs dat chirurgisch ingrijpen beter is dan de klassieke methoden om gewicht te verliezen. Het beste bewijs van het gebrek aan vertrouwen in chirurgisch ingrijpen is dat veel verzekeringsmaatschappijen in de Verenigde Staten het aanbrengen van een maagring niet te dekken, precies vanwege het ontbreken van bewijsmateriaal omtrent chirurgisch ingrijpen. Daarom vraagt Livingston aan de Australische onderzoekers om meer bewijsmateriaal te leveren.

De discussie met betrekking tot chirurgisch ingrijpen rond zwaarlijvigheid wordt met name in de Verenigde Staten aandachtig gevolgd, want daar wordt een opvallende toename van het aantal gevallen van zwaarlijvigheid vastgesteld. Maar liefst één Amerikaanse volwassene op zes zou aan obesitas lijden. In totaal gaat het met om 5 miljoen mensen. In de rest van de wereld is de situatie misschien iets beter, maar over het algemeen is obesitas buiten de VS toch iets minder verspreid.

Syndicatie