Miljoenen mensen krijgen op een bepaald moment in hun leven met binge-eating af te rekenen

Miljoenen mensen krijgen op een bepaald moment in hun leven met binge-eating af te rekenen

Binge-eating is meer algemeen dan anorexia nervosa en bulimia nervosa

James Hudson, professor psychiatrie aan het McLean Hospital in Belmont, Massachusetts, en aan de Harvard Medical School, gelooft in de theorie dat binge-eating of overeten iets te maken heeft met het beloningssysteem in onze hersenen. Dat betekent dat in geval er iets scheelt aan dit beloningssysteem er te veel wordt gegeten. Overeten zou dan niet te maken hebben met honger, er zou ook te veel gegeten worden zonder dat er sprake is van honger.

Miljoenen mensen krijgen op een bepaald moment in hun leven met binge-eating af te rekenen. In de Verenigde Staten is er sprake van ongeveer 3% van de bevolking en we mogen aannemen dat een gelijkaardig percentage ook aan deze kant van de Atlantische Oceaan mag worden gehanteerd. Binge-eating is volgens Hudson waarschijnlijk de meest algemeen voorkomende eetstoring.

Binge-eating is in zijn visie dus meer algemeen dan anorexia nervosa en bulimia nervosa. Uiteindelijk kan de aandoening leiden tot overgewicht, met onder andere een verhoogd risico op diabetes en hart- vaatziekten. Mogelijk is er in het geval van overeten sprake van chemicaliën die niet langer reageren wanneer de maag verzadigd is met voedsel. Er wordt met andere woorden een verkeerd signaal gegeven, waardoor er uiteindelijk sprake is van overeten.

Syndicatie