Wat is het beste dieet voor allergieën en voor hooikoorts?

Wat is het beste dieet voor allergieën en voor hooikoorts?

Een goed dieet kan de symptomen van allergie en hooikoorts helpen onderdrukken

Wie lijdt aan allergie en/of hooikoorts zal het zelf al ondervonden hebben: voeding en drank kunnen belangrijk zijn om de symptomen van allergie en hooikoorts te helpen onderdrukken. Anderzijds kunnen voeding en drank ook een negatief effect hebben. De vraag is uiteraard wat u beter wel en beter niet eet wanneer u lijdt aan allergie en/of hooikoorts.

Een uitgebalanceerd dieet kan op verschillende manieren bescherming bieden tegen allergie en hooikoorts. We durven zelfs beweren dat een goed dieet het ademhalingssysteem zal ondersteunen. Het klinkt misschien ongeloofwaardig, maar een goede voeding kan helpen bij de bestrijding van allergie en hooikoorts. Belangrijk is bijvoorbeeld dat uw immuniteit tegen allergieën dankzij een dieet kan worden versterkt. Bepaalde voedingsproducten bevatten namelijk producten die uw immuniteitssysteem versterken. Zo is uw lichaam beter in staat om weerstand te bieden aan neus- en keelproblemen (gelinkt aan de ademhaling) die gepaard gaan met allergie en hooikoorts.

Op de eerste gezicht lijkt de link tussen een dieet en allergieën niet voor de hand liggend. Op het eiland Kreta doet het zich merkwaardig fenomeen voor dat huidallergieën er weliswaar niet zeldzaam zijn, maar gewone allergieën – inclusief ademhalingsproblemen – zeldzaam. De vraag is uiteraard hoe dat mogelijk is.

De Kretenzers eten vanaf hun vroegste jeugd veel groenten en veel vers fruit, evenals olie, vis, olijven en noten. Een Mediterraan dieet bevat veel antioxidanten en die hebben een beschermende werking tegen allergie en hooikoorts. De reden is namelijk dat ze het immuniteitssysteem helpen beschermen. In een studie gepubliceerd in het tijdschrift Thorax tonen aan dat de Kretenzers die zich aan een Mediterraan dieet houden wel degelijk minder last hebben van allergieën en hooikoorts.

Het artikel toont op een wetenschappelijke manier aan groenten, fruit, tomaten, olie, vis, olijven en noten een stevige bescherming bieden tegen allergieën en hooikoorts. Inwoners die zich trouw aan een Mediterraan dieet hielden, veel minder last hadden van allergieën en hooikoorts.

Anderzijds bleek dat het eten van bijvoorbeeld margarine de kansen op allergieën en hooikoorts in aanzienlijke mate deed toenemen. De reden ligt voor de hand: margarine wordt gemaakt op basis van ongezond vet dat de kansen op ontstekingen doet toenemen.

Sommige voedingsmiddelen zijn zeer belangrijk in de strijd tegen allergieën en hooikoorts. Dat geldt bijvoorbeeld voor noten, die een belangrijke bron van magnesium en vitamine E vormen. Uit onderzoek blijkt dat magnesium helpt om de longfuncties te versterken, maar ook patiënten met astma beschermt tegen bijvoorbeeld niezen. Niezen kan een belangrijke oorzaak zijn van ontsteking van de longen.

Appelen, appelsienen en tomaten bevatten veel vitamine C, dat een ander antioxidant is. Ook hier bleek uit wetenschappelijk onderzoek dat zij bescherming bieden tegen allergieën en hooikoorts, zoals ook bleek uit de bestudering van de Kretenzische eetgewoonten. Het verband tussen astma en allergieën, mag niet onderschat worden. De helft van de mensen met astham ontwikkelen eveneens allergieën en hooikoorts.