Obesitas of zwaarlijvigheid: wondermedicijnen om af te vallen? Geloof er niet in!

Obesitas of zwaarlijvigheid: wondermedicijnen om af te vallen? Geloof er niet in!

Eerste anti-obesitas (zwaarlijvigheid) medicijn in meer dan 10 jaar in de Verenigde Staten goedgekeurd

Het lijkt wel op de zoektocht naar de Heilige Graal: al tientallen jaren zijn de grote farmabedrijven op zoek naar een geneesmiddel dat helpt om te vermageren. Die zoektocht is in de afgelopen jaren nog verhevigd, dit als gevolg van de opmars van obesitas of zwaarlijvigheid in grote delen van de wereld. Vooral in de Verenigde Staten woedt de strijd tegen de kilo’s in volle hevigheid.

Tot dusver heeft die speurtocht nog geen concrete resultaten opgeleverd. Van medicijnen die obesitas of zwaarlijvigheid bestrijden zonder dat er vervelende neveneffecten optreden, is vooralsnog geen sprake. Die neveneffecten kunnen zeer uiteenlopend zijn: van vervelende maagproblemen tot en met gevaarlijke hart- en vaatziekten.

Dr. Mitchell Roslin, dokter aan het Northern Westchester Hospital in New York, vergelijkt de zoektocht naar obesitasbestrijders met het onderzoek naar een koortsbestrijder. Een passe-partout maatregelen bestaat niet omdat er zoveel oorzaken zijn die koorts kunnen veroorzaken. Met obesitas of zwaarlijvigheid is dat niet anders: uiteindelijk zijn er miljoenen redenen waarom iemand obeseet kan worden.

Bestaan er wondermedicijnen om af te vallen? Geloof er niet in, want tot dusver is er op de markt niets verschenen dat echt kon overtuigen. De farmaceutische bedrijven blijven niettemin zoeken naar zo’n geneesmiddel, want de markt er voor is enorm. Alleen al in de Verenigde Staten lijden ongeveer 75 miljoen mensen aan zwaarlijvigheid. Voor Europa zijn er geen cijfers bekend, maar die zullen in dezelfde orde van grootte liggen.  

Het eerste anti-obesitas (of zwaarlijvigheid) medicijn in meer dan 10 jaar is onlangs in de Verenigde Staten goedgekeurd. Of dit echter een wondermiddel is, moet nog worden afgewacht. Het medicijn stuitte aanvankelijk op heel wat weerstand omdat het hartproblemen zou veroorzaken, terwijl zwangere vrouwen die het geneesmiddel nemen eveneens problemen zouden kunnen ondervinden.

Syndicatie