Te veel koffie kan de lever beschadigen

Te veel koffie kan de lever beschadigen

Koffie is echter minder gevaarlijk dan alcohol

We leven in stressvolle tijden, met drukke agenda’s, strakke deadlines en een lat die steeds hoger wordt gelegd. Om mee te kunnen in de rat race, kan een opkikkertje af en toe geen kwaad. Voor veel mensen kan dat opkikkertje opduiken in de vorm van x aantal koppen koffie. Zeker mannen en vrouwen met een verantwoordelijke functie lopen een grote kans om verslaafd te raken aan koffie.

Wie meer dan 8 uur per dag werkt, zal dat waarschijnlijk onmogelijk klaarspelen zonder koffie. Een kop koffie helpt ons namelijk niet alleen wakker te blijven, maar geeft tevens een extra impuls. Volgens de wetenschap kan er vanaf 500 tot 600 milligram cafeïne per dag van schade aan het lichaam gesproken worden. Die hoeveelheid stemt overeen met ongeveer 5 koppen koffie. De bekenste gevolgen zijn rusteloosheid, spanningen in de spieren enzovoort. Maar er zijn ook minder bekende gevolgen die we in deze mini-serie even uiteenzetten.

Het National Institute of Diabetes and Digestive and Kidney Diseases in de Verenigde Staten kwam tot de enigszins verrassende vaststelling dat het drinken van te veel koffie de lever kan schaden. Dat is een opmerkelijk gegeven, want eerder onderzoek wees uit dat kleine hoeveelheden koffie helpen om de lever te zuiveren. Blijkbaar slaat de balans naar de andere kant over wanneer er sprake is van te grote hoeveelheden.

De leverbeschadiging blijkt vooral op te treden wanneer de consumptie gepaard gaat met de inname van pijnstillers die zonder voorschrift verkrijgbaar zijn. ‘Gewone’ koffiedrinkers hoeven zich vooral dus weinig zorgen te maken. Het drinken van koffie is minder schadelijk dan het drinken van grote hoeveelheden alcohol. Toch roept het National Institute of Diabetes and Digestive and Kidney Diseases op om voorzichtig om te springen met de leverfunctie.

Syndicatie