Verstoord eigenbeeld speelt vaak belangrijke rol bij eetstoornissen

Verstoord eigenbeeld speelt vaak belangrijke rol bij eetstoornissen

Meer vrouwen zijn op dieet en toch lijden ook meer vrouwen aan overgewicht

Eten is noodzakelijk om ons lichaam van de nodige brandstof te voorzien om te blijven functioneren. Het komt er op aan om niet te veel of niet te weinig te eten. In geval van overdrijving wordt er van eetstoornissen gesproken. Te weinig eten kan aanleiding geven tot bijvoorbeeld Anorexia Nervosa, bij te veel eten denken we spontaan aan boulemie. Beide aandoeningen kunnen vaak aan elkaar gekoppeld worden.

Een verstoord eigenbeeld speelt vaak belangrijke rol bij eetstoornissen, zo blijkt uit wetenschappelijk onderzoek. Vrouwen – want meestal betreft het vrouwen die met dergelijke aandoeningen geconfronteerd worden – willen aan een soort ideaalbeeld beantwoorden. Ze gaan daardoor ‘lijnen’, met mogelijke overdrijving tot gevolg. Voor dat het meisje of de vrouw in kwestie het beseft, wordt ze met een eetstoornis geconfronteerd. Die genezen, is niet altijd even makkelijk. Het kan een grote inspanning vragen om iemand te laten genezen van een eetstoornis.

Meer vrouwen zijn op dieet en toch lijden ook meer vrouwen aan overgewicht, dat is de vreemde situatie waar we tegenwoordig mee worden geconfronteed. Uiteraard heeft dit niet uitsluitend te maken met de mogelijke correlatie tussen Anorexia Nervosa en boulemie. Obesitas of zwaarlijvigheid is een trend die zich wereldwijd doorzet en onder andere te wijten is aan een onevenwichtige voeding. De problematie van onder- en overgewicht is niet zo makkelijk op te lossen.

Syndicatie