Vrouwen met overgewicht hebben hogere niveaus aan mannelijke en vrouwelijke hormonen

Vrouwen met overgewicht hebben hogere niveaus aan mannelijke en vrouwelijke hormonen

Obesitas of zwaarlijvigheid kan hormonenspiegel beïnvloeden

Over de werking van onze hormonen is relatief gezien nog maar weinig bekend, ook wat betreft wijzigingen in de hormonenniveaus in ons lichaam bestaan nog heel wat vraagtekens. Regelmatig verschijnen er nieuwe studies met betrekking tot dit onderwerp, maar die hebben uiteindelijk nog altijd geen totaalbeeld opgeleverd.

In het Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism verschenen de resultaten van een interessante nieuwe studie over de verhoudingen van zowel mannelijke als vrouwelijke hormonen in het menselijk lichaam. Blijkt dat die verhoudingen kunnen wijzigen onder invloed van externe factoren. Bovendien kunnen die externe factoren zeer divers zijn.

Er werden bijvoorbeeld hogere niveaus aan mannelijke en vrouwelijke hormonen in vrouwen met overgewicht vastgesteld. Of met andere woorden: zowel de niveaus aan oestrogeen, het vrouwelijke hormoon, als die van testosteron, het mannelijke hormoon, vertoonden een stijgende trend.

Obesitas of zwaarlijvigheid kan zodoende de hormonenspiegel beïnvloeden, waarbij zwaarlijvige mensen bovendien nog eens extra moeten opletten wanneer ze roken. De studie wees namelijk uit dat rokende vrouwen een hoger gehalte aan testosteron hebben dan vrouwen die niet roken. Een opvallende vaststelling was dat stoppen met roken op relatief korte termijn leidde tot een daling van het testosterongehalte.

Binnen twee jaar bleek het testosterongehalte namelijk opnieuw te zijn gedaald tot het niveau van dat van niet-rokers. Onderzoek uitgevoerd in het verleden had bovendien al uitgewezen dat roken de oorzaak was van een daling van de oestrogeenniveaus. Of met andere woorden: roken zou vrouwen meer ‘mannelijker’ maken, gezien de daling van het gehalte aan vrouwelijke hormonen gekoppeld aan een stijging van het gehalte aan mannelijke hormonen.

Syndicatie