Wanneer moet ik hulp zoeken voor Anorexia Nervosa?

Wanneer moet ik hulp zoeken voor Anorexia Nervosa?

Behandeling Anorexia Nervosa kan proces van lange adem zijn

Anorexia Nervosa is een aandoening die dodelijk kan zijn wanneer er niet op tijd wordt ingegrepen. Bovendien is de behandeling van Anorexia Nervosa een proces dat er één van lange adem kan zijn. Succesvolle behandeling is mogelijk, maar succes is echter niet gegarandeerd. In sommige gevallen helpt een behandeling, in andere dan weer niet.

Vaak wordt over het hoofd gezien dat in geval van Anorexia Nervosa de kansen op hervallen relatief groot zijn. Het succes van de behandeling van de aandoening hangt onder andere af van de steun van de familie. Wanneer die meedoet, worden de kansen op een succesvolle behandeling een stuk groter. Dankzij de familie kan de persoon met Anorexia Nervosa succesvol zijn.

Aan dokters wordt dikwijls de vraag gesteld of Anorexia Nervosa kan voorkomen worden. Het antwoord op die vraag is waarschijnlijk negatief, hoewel er toch al in een zeer vroege fase van de aandoening kan ingegrepen worden. Daarbij is het natuurlijk noodzakelijk dat de symptomen of signalen van Anorexia Nervosa tijdig worden herkend. Toch is er misschien enige vorm van preventie mogelijk, meer bepaald door het aankweken van gezonde eetgewoonten. Mannen en vrouwen die als kind gezond hebben leren eten, zullen in een latere fase van hun leven minder eetproblemen ondervinden.

Bovendien speelt ook het idee dat iemand ontwikkelt over het eigen lichaam een rol bij het voorkomen van Anorexia Nervosa. Het aangeleerd schoonheidsideaal - vooral van vrouwen wordt verwacht dat ze superslank zijn - is vaak de oorzaak van het opduiken van Anorexia Nervosa in een latere fase van het leven. Kinderen met wat overgewicht mogen daar dus zeker niet mee achtervolgd worden. Realisme is een belangrijke factor bij het voorkomen van Anorexia Nervosa.

Een belangrijke vraag is wanneer er hulp moet worden gezocht wanneer bij iemand symptomen van Anorexia Nervosa worden vastgesteld. Dat kan niet vroeg genoeg gebeuren. Algemeen wordt het advies gegeven dat wanneer ook maar het kleinste symptoom opduikt dat in de richting van Anorexia Nervosa wijst, er best meteen wordt gereageerd. Eetstoornissen zoals Anorexia Nervosa worden namelijk gevaarlijker naarmate ze langer aanslepen. In ernstige gevallen kunnen ze zelfs een fatale afloop kennen.

Syndicatie