Wat zijn de echte oorzaken van eetstoornissen?

Wat zijn de echte oorzaken van eetstoornissen?

Verlies van controlegevoel is belangrijke factor bij eetstoornissen

Op de eerste plaats moet er een onderscheid worden gemaakt tussen de verschillende vormen van eetstoornissen. Anorexia Nervosa is gekenmerkt door het verlies van gewicht als gevolg van een buitensporig dieet al dan niet in combinatie met overdreven veel lichaamsbeweging. In sommige gevallen gaat Anorexia Nervosa zo ver dat de patiënt of patiënte er aan sterft. Een voorbeeld hiervan is de Amerikaanse zangeres Karen Carpenter.

Bulimia nervosa is een eetstoornis waarbij iemand extreem veel eet (wat ook wel bekend staat onder de naam ‘binge eating’, waarna er ter compensatie van dat overeten de vinger in de keel wordt gestoken. Zeker bij deze vorm van eetstoornis speelt het controleverlies een zeer belangrijke rol. Hij of zij is niet meer in staat om het eetgedrag te controleren.

Dat gevoel van controleverlies speelt vanzelfsprekend ook een rol bij overeten, de fase waar iemand zich zo volpropt dat het helemaal niet meer netjes is. In geval van binge eating bestaat er een zeer groot risico dat de aandoening in de richting van zwaarlijvigheid of obesitas gaat, wat dan weer hart- en vaatziekten, diabetes enzovoort met zich kan meebrengen.

Wat zijn de echte oorzaken van eetstoornissen? Het antwoord op deze vraag moeten we u helaas schuldig blijven. Verlies van het controlegevoel is inderdaad een belangrijke factor bij eetstoornissen, zoals hierboven is gebleken. Meestal duiken eetstoornissen het eerst op tijdens de tienerjaren, om zich vervolgens verder te zetten tijdens de volwassen jaren. Het is opvallend dat de aandoening meer voorkomt bij meisjes dan bij jongens.

Vermoedelijk kunnen eetstoornissen in verband worden gebracht met een aantal psychologische factoren, zoals bijvoorbeeld een gebrek aan zelfvertrouwen, depressie, angstaanvallen, het moeilijk kunnen omgaan met emoties, de gevolgen van misbruik als kind enzovoort. Om één of andere reden heeft dit gevolgen voor he eetgedrag, vervolgens is de eetstoornis al snel een feit.

Syndicatie