Werken televisie en film eetstoornissen als boulemie of Anorexia Nervosa in de hand?

Werken televisie en film eetstoornissen als boulemie of Anorexia Nervosa in de hand?

Zittend leven kan de kansen op eetstoornissen als boulemie of Anorexia Nervosa doen toenemen

De media schetsen ons een ideaalbeeld van vrouwen met een slank figuur, ideaalbeeld dat echter ver verwijderd is van de realiteit. Werken televisie en film eetstoornissen als boulemie of Anorexia Nervosa in de hand? Het antwoord op deze vraag is helaas ‘ja’. Dankzij het gebruik van allerlei technologische kneepjes krijgen we een vrouw voorgesteld die in het dagelijks leven helaas niet bestaat of toch alleszins erg zeldzaam is.  

De situatie is zelfs zo dat sommige landen als Frankrijk en Verenigd Koninkrijk voorstander zijn van het verplichten van een waarschuwing over het stroomlijnen van beelden van (vooral) vrouwenfiguren. Die zouden eetstoornissen als boulemie of Anorexia Nervosa moeten helpen voorkomen, in die zin dat ze een waarschuwing vormen voor (opnieuw vooral) de vrouwelijke kijkers. De boodschap luidt eigenlijk: probeer dit voorbeeld niet te herhalen, het lukt toch niet want het is kunstmatig.

Televisie kan nog op andere manier een negatieve invloed hebben. Een zittend leven kan namelijk de kansen op eetstoornissen als boulemie of Anorexia Nervosa doen toenemen. Mensen die heel veel televisie kijken, hebben 50% meer kans om last te krijgen van dit soort aandoeningen, om de eenvoudige reden dat ze niet genoeg lichaamsbeweging krijgen. De beste raad die we (nogmaals) vooral vrouwen willen geven, is om het ideaalbeeld dat ze op televisie of in films zien uit hun hoofd te zetten, dergelijke idealen bestaan niet of nauwelijks.

Syndicatie