Wie loopt risico's op het metabolisch syndroom (metabool syndroom of syndroom X)?

Wie loopt risico's op het metabolisch syndroom (metabool syndroom of syndroom X)?

Sommige factoren kunnen gecontroleerd worden, anderen niet of toch in mindere mate

Het metabolisch syndroom (metabool syndroom of syndroom X) komt veel algemener voor dan wordt aangenomen, alleen wordt het niet altijd als dusdanig herkend. Bovendien speelt ook nog eens mee dat de moderne wetenschap een beetje met tweeslachtige gevoelens naar het metabolisch syndroom (metabool syndroom of syndroom X) kijkt. Niet iedereen is het er over eens dat hier sprake is van een aparte aandoening.

Door de band wordt aangenomen dat één op zes met het metabolisch syndroom (metabool syndroom of syndroom X) af te rekenen heeft. Dat belet echter niet dat de andere vijf op zes niet op hun hoede moeten zijn voor de verschillende componenten die deel uitmaken van het syndroom. Uiteindelijk kan het metabolisch syndroom (metabool syndroom of syndroom X) de risico's op ernstige gezondheidsproblemen, zoals hartaanvallen, beroertes, diabetes, fors doen toenemen. Toch blijken in de praktijk heel wat mensen nog nooit van het syndroom te hebben gehoord.

Over het algemeen wordt het metabolisch syndroom (metabool syndroom of syndroom X) beschouwd als een cluster van risicofactoren, inclusief een hoog suikergehalte in het bloed, een abnormaal hoog vetgehalte, hoge bloeddruk, een te veel aan (slechte) cholesterol enzovoort. Uiteraard kunnen deze symptomen ook onafhanklijk van het metabolisch syndroom (metabool syndroom of syndroom X) voorkomen.

Sommige van deze factoren kunnen onder controle worden gehouden, andere dan weer niet. Belangrijk is echter om het geheel van risicofactoren verbonden aan het metabolisch syndroom (metabool syndroom of syndroom X)te begrijpen, want zo kan iedereen zijn gezondheid beter beschermen. Er zijn verschillende risicogroepen waar de kans op metabolisch syndroom (metabool syndroom of syndroom X) groter is. Die risicogroepen zijn:

Oudere mensen, het metabolisch syndroom (metabool syndroom of syndroom X)
komt meer voor bij oudere dan bij jongere mensen. Bij de 40'ers zou de risicograad 20% bedragen, bij 50'ers 35%, bij 60'ers 45% enzovoort.

Wie vatbaar is voor de vorming van bloedklonters en ontstekeningen loopt een groter risico op het metabolisch syndroom (metabool syndroom of syndroom X). Een bloedtest kan daaromtrent uitsluitsel geven.

Ook andere aandoeningen kunnen de kansen op metabolisch syndroom (metabool syndroom of syndroom X) doen toenemen, onder andere een vette lever, galstenen enzovoort.

Familieomstandigheden kunnen eveneens het metabolisch syndroom (metabool syndroom of syndroom X) stimuleren, zelfs bij mensen die niet aan zwaarlijvigheid lijden.

Syndicatie