Wie minder stil zit, kan tot twee jaar langer leven

Wie minder stil zit, kan tot twee jaar langer leven

 Langdure inactiviteit van de spieren kan levensduur inkorten

We trappen uiteraard een open deur in door te stellen dat lichaamsbeweging gezond is. Wie nooit aan sport of aan andere vormen van lichaamsbeweging doet, riskeert op de eerste plaats een gewichtstoename die in het ergste geval tot obesitas of zwaarlijvigheid aanleiding geven. Wie het overkomen is, zal maar al goed weten dat het makkelijker is om kilo’s bij te winnen dan om kilo’s kwijt te raken.

De opkomst van de televisie enkele tientallen jaren geleden heeft er toe geleid dat mensen minder zijn gaan bewegen. Ze laten bijvoorbeeld liever hun grasperk door iemand anders maaien in plaats van dit zelf te doen. Echt verslaafde televisiekijkers zitten vaak urenlang aan het scherm gekluisterd, waarbij ze bovendien vaak nog allerlei lekkernijen naar binnen werken. Op die manier wordt de zwaarlijvigheid tweemaal bevorderd.

De nieuwe generatie is weliswaar het televisiekijken aan het ontwennen, maar zit dan weer op stoel gekluisterd om op internet van alles en nog wat te doen. Sommige jongens en meisjes kunnen urenlang ‘gamen’, wat eveneens een inactieve bezigheid is. Niet voor niets is ook bij de jeugd overgewicht geen onbekend gevaar.

Nochtans hebben we er allemaal voordeel bij om zo veel mogelijk te bewegen. Wie minder stilzit, kan tot twee jaar langer leven, zo blijkt uit een studie verschenen in het Amerikaanse blad BMJ Open. Het onderzoek heeft weliswaar betrekking op Amerikanen, maar kan uiteraard ook worden uitgebreid naar Europa en andere delen van de wereld. Meer opstaan en minder televisiekijken kan al een stap in de goede richting zijn

Langdure inactiviteit van de spieren kan de levensduur inkorten. Tot die conclusie kwam het team van Peter Katzmarzyk, professor epidemiologie aan het Pennington Biomedical Research Center in Baton Rouge in de Amerikaanse staat Louisiana. Katzmarzyk raadt aan om het stilzitten tot een minimum te beperken, zonder dat iemand daarom de hele dag door aan sport of aan lichaamsbeweging moet doen.

Syndicatie