Word een dieet overbodig? Shionogi heeft veelbelovende dieetpil in huis

Word een dieet overbodig? Shionogi heeft veelbelovende dieetpil in huis

Japans bedrijf ontwikkelde eerder al cholesterolbestrijder Crestor

Word een dieet binnenkort overbodig? Als het van de medische wetenschap afhangt wel. Shionogi heeft namelijk een veelbelovende dieetpil in huis die mogelijk een best-seller gaat worden. Het Japans bedrijf is niet de eerste de beste, want het ontwikkelde eerder al de cholesterolbestrijder Crestor.

Het zou de eerste keer zijn dat een pil voor het bestrijden van overgewicht succesvol zou zijn. Eerder probeerden al Merck & Co., Johnson & Johnson en GlaxoSmithKline Plc zonder succes een pil voor het bestrijden van overgewicht op de markt brengen. Deze bedrijven moesten hun pogingen echter zonder succes staken. Het blijkt dus niet zo makkelijk te zijn om een pil voor het bestrijden van overgewicht op de markt te brengen.

De verwachtingen zijn alleszins hooggespannen, want Shionogi schat de markt voor de pil voor het bestrijden van overgewicht op ongeveer 10 miljard dollar. Naarmate het succes van de pil kan dat bedrag echter nog veel hoger oplopen. De pil kreeg de voorlopige werknaam velneperit. Het Japans bedrijf hoopt de goedkeuring voor de pil voor het bestrijden van overgewicht te krijgen tegen 2016, want in dat jaar vervalt het patent voor Crestor. Dit medicijn is namelijk zeer belangrijk voor Shionogi, want het is een echte blockbuster.

De wetenschappers reageerden echter eerder sceptisch op het bericht over de mogelijke lancering van de pil voor het bestrijden van overgewicht. Shionogi heeft met de eerste gegevens over het geneesmiddel nog niet weten te overtuigen. Bovendien wordt links en rechts getwijfeld of het wel mogelijk is om een pil voor het bestrijden van overgewicht te ontwerpen.

Bij vorige pogingen om een pil voor het bestrijden van overgewicht te ontwikkelen, bleken de neveneffecten telkens een storende factor. Wyeth lanceerde al in 1997 een pil voor het bestrijden van overgewicht, maar zag zich genoodzaakt om veel geld aan de kant te zetten om een aantal gevallen van schade aan longen en hart te vergoeden. De pil voor het bestrijden van overgewicht kostte het bedrijf (dat inmiddels werd overgenomen door Pfizer) ongeveer 21 miljard dollar.

Het is alleszins nog te vroeg om victorie te kraaien, de pil voor het bestrijden van overgewicht is zeker nog geen gegarandeerd succes. Het medicijn zal de verschillende testfasen moeten doorlopen en in de loop van de klinische testfasen kunnen mogelijke neveneffecten aan het licht komen.

Syndicatie