Zin of onzin van het koolsoep dieet

Het koolsoep dieet

De basis van dit dieet is uiteraard soep. Niet enkel soep dag in dag uit maar een dagvoeding van 7 dagen,  die je onbeperkt mag aanvullen met zoveel koolsoep als je wilt.

Deze koolsoep wordt ook wel een “vetverbrandingssoep” genoemd. Men mag de soep eten op elk ogenblik als men honger heeft. Hoe meer men soep eet, hoe meer men zou afvallen, beweert men.

De 7 dagen voeding is gevarieerd:

- dag 1: alleen fruit
- dag 2: alleen groente en als beloning een aardappel
- dag 3: fruit en groente zoveel je maarbwilt
- dag 4: bananen met melk en spuitwater,
- dag 5: vlees, vis of kip met tomaat en plat water,
- dag 6: rundvlees en groente
- dag 7: bruine rijst, fruitsap en groenten.

Alle dagen dient men eveneens de soep te eten.

Brood, alcohol, koolzuurhoudende dranken en dieetdranken zijn uit den boze

Na 7 dagen zou een gewichtsafname van 5 tot 8 kg te behalen zijn.

Diëtisten stellen terecht dat een dieet onder de 1500 kcal niet verantwoord is. Het dieet bevat immer niet voldoende voedingsstoffen bevat, die het lichaam minimaal nodig heeft.

Het dieet mist hier vooral veel vitamines en mineralen. De verbranding van het lichaam zal lager zijn omdat het weinig brandstof binnenkrijgt.
Wanneer men nadien weer in het oude voedingspatroon vervalt (en dus weer meer calorieën binnenkrijgt) dan zal het verbrandingsritms nog steeds laag zijn. Het lichaam wil deze voeding die men binnenkrijgt dan opslaan om zeker genoeg reserves te hebben voor een volgende hongerperiode.

Dus komt men nu weer sneller aan van de oude hoeveelheden eten dan voorheen. Dit is het alomgekende het jojo effect. De verbranding van het lichaam zal dus weer omhoog moeten wat moeilijk is.

Een dieet met weinig calorieën zoals het koolsoep dieet zal dus wel op korte termijn zorgen voor een gewichtsafname (lees: vocht en niet vet) maar wanneer men wederom in het oude voedingspatroon hervalt, komt men meestal meer aan dan het gewicht dat men van voordien had. Op de lange termijn zijn diëten als het Koolsoep dieet volstrekt zinloos en bereikt men vaak het tegengestelde van wat gewenst is.

Bovendien is het nog nooit wetenschappelijk aangetoond dat soepen bestaan die “vet verbranden”. We gaan er eerder van uit dat door de soep het hongergevoel vermindert. Brood en aardappelen, essentieel in de basisvoeding, ontbreken hier volledig.
 

Syndicatie