Zware gevallen van zwaarlijvigheid of obesitas kunnen leven met tien jaar inkorten

Zware gevallen van zwaarlijvigheid of obesitas kunnen leven met tien jaar inkorten

Overgewicht kost gemiddeld twee tot vier levensjaren

Eén van de redenen waarom we langer leven, is dat er meer aandacht wordt besteed aan de manier waarop we leven. We zijn in de afgelopen tientallen jaren gezonder gaan leven, dat staat als een paal boven water. Dat heeft het aangename gevolg dat we met zijn allen ons levenseinde een aantal jaren hebben kunnen uitstellen. De kwaliteit van ons leven is in de meeste gevallen eveneens verbeterd.

Maar toch is het nog wat vroeg om al victorie te kraaien, want we worden met nieuwe problemen geconfronteerd. Eén van die problemen heeft te maken met de extra kilo’s die heel wat mensen met zich meeslepen. Inderdaad, zwaarlijvigheid of obesitas kan één van de moderne beschavingsziekten worden genoemd. De situatie is vooral ernstig in de Verenigde Staten, maar ook hier zien we in het straatsbeeld steeds meer ‘dikke’ mensen opduiken.

In de VS zijn er al heel wat studies aan dit onderwerp gewijd, onder andere ook aan de kostprijs van zwaarlijvigheid of obesitas. Het Amerikaanse Health Affairs schatte die kostprijs in 2009 op 147 miljard dollar, cijfer dat betrekking heeft op het jaar 2008. Vergelijkbare cijfers voor Europa zijn niet bekend, maar we durven met een gerust gemoed te stellen dat ook hier de kostprijs van de extra kilo’s hoog oploopt.

Zware gevallen van zwaarlijvigheid of obesitas kunnen leven met tien jaar inkorten, zo blijkt uit de resultaten van een onderzoek verschenen in het medisch vakblad The Lancet. Hierbij wordt vooral de schadelijke rol van suikers en vetten in de verf gezet. Onze moderne voeding bevat geconcentreerde suikerniveaus, ongezonde vetten enzovoort. Op niet alle vlakken hebben we dus een stap voorwaarts gezet.

Overgewicht kost gemiddeld twee tot vier levensjaren, aldus de (opnieuw Amerikaanse) Centers for Disease Control and Prevention. Obesitas geeft namelijk voedsel aan allerlei aandoeningen, waarbij we denken aan hart- en vaatziekten, slaapapneu, diabetes, bepaalde vormen van kankers, osteoarthritis enzovoort. Dit lijstje is niet volledig, het kan nog met andere aandoeningen aangevuld worden.

Syndicatie