Hoe kan ik maagzuur voorkomen of behandelen?

Hoe kan ik maagzuur voorkomen of behandelen?

Mits de juiste voorzorgsmaatregelen te nemen, kan maagzuur in heel wat gevallen voorkomen of behandeld worden

In de maag wordt zuur aangemaakt om te helpen bij de spijsvertering. Meestal wordt dit zuur in de maag gehouden door een klep aan de onderkant van de slokdarm. Deze klep kan echter defect raken, met als gevolg dat het maagzuur opnieuw opstuwt in de slokdarm. Dit veroorzaakt een vervelend brandend gevoel dat in sommige gevallen de nachtrust behoorlijk kan verstoren.

Hoe kan ik maagzuur voorkomen of behandelen, liefst zonder geneesmiddelen te nemen? Mits de juiste voorzorgsmaatregelen te nemen, kan maagzuur in heel wat gevallen voorkomen of behandeld worden. Het volstaat om met een aantal aandachtspunten rekening te houden. Belangrijk is voor ogen te houden hoe gastroesophageal reflux disease of GERD (de officiële benaming voor maagzuur) ontstaat. Het betreft een opstuwing van zuur uit de maag, maar zelfs maagzuur is onderworpen aan de wetten van de zwaartekracht.

Een zeer eenvoudige remedie is om het hoofd in bed hoger te leggen, bijvoorbeeld door de stand van het bed te veranderen. De rest van het lichaam ligt dus lager dan het hoofd en het bovenste deel van de torso. Het maagzuur zal niet tegen de wetten van de zwaartekracht in naar boven kunnen komen en moet zodoende noodgedwongen in de maag blijven. Het gebruik van een dubbel hoofdkussen valt niet aan te raden, want zo kan de druk van het maagzuur nog verergeren. In die houding zal de maag namelijk onder druk komen te staan.

Uiteraard is het ook belangrijk om op de voeding te letten. Vermijd om drie tot vier uur voor het slapengaan nog te eten. Het is alleszins af te raden om vlak voor het slapengaan nog snel iets te eten. Wees ook nooit te gulzig en hou het bij bescheiden porties.

Het lichaamsgewicht kan eveneens een belangrijke rol spelen bij het voorkomen van gastroesophageal reflux disease of GERD. Een normaal gewicht kan maagzuur in belangrijke mate voorkomen, want wie geen overgewicht heeft zal ook geen extra druk op de maag voelen vanwege de overtollige kilo's. Beperk tevens de consumptie van vetten, chocolade, pepermunt, koffie, tee, cola en alcohol, die allen de werking van de slokdarm afremmen. Tomaten en citrusvruchten verhogen anderzijds het zuurgehalte, waardoor de slokdarm geïrriteerd kan raken.

Roken is eveneens slecht voor gastroesophageal reflux disease of GERD, want het doet de werking van de slokdarm verslappen. Daarnaast kan het ook helpen om de kleding niet te strak aan te trekken, om zo irritatie te voorkomen. Wanneer deze simpele truucjes niet helpen, zijn er uiteraard ook nog altijd medicijnen tegen gastroesophageal reflux disease of GERD. Bekende of minder bekende namen zijn onder andere Tums, Rolaids, Maalox, Zantac, Tagamet, Pepcid en Axid. Wanneer na enkele mocht blijken dat deze medicijnen niet werken, kan de dokter nog altijd medicamenten voorschrijven die de hoeveelheid maagzuur dat het lichaam produceert verkleinen. In zeldzame gevallen is gastroesophageal reflux disease of GERD alleen te verhelpen via operationeel ingrijpen.

Syndicatie