Recessie en gezondheid: gezond leven en eten in een moeilijke economische periode

Een betere gezondheid kan zelfs in een economische crisis zonder veel geld uit te geven

Op zoek naar manieren om goedkoop in een crisisperiode de gezondheid te verbeteren? Dan hebben we goed nieuws, want het is inderdaad mogelijk om geld te besparen zonder dat de gezondheid daar onder te lijden heeft. Wat is het probleem? Heel wat mensen kijken uit naar manieren om geld te besparen, maar doen dat op de verkeerde manier. Het heeft bijvoorbeeld geen enkele zin om te besparen op doktersvisites of op de aanschaf van geneesmiddelen op voorschrift omdat beide zaken te kostelijk zijn. Ook op lichaamsbeweging en eten mag niet bespaard worden.

Een betere gezondheid kan zelfs in een economische crisis zonder veel geld uit te geven. Inderdaad, het lidmaatschap van de fitnessclub kan aardig wat geld kosten. Dat geld wordt echter terug verdiend door een betere gezondheid. Maar het kan inderdaad zijn dat als gevolg van het verlies van je baan het lidmaatschap (mag ook een abonnement zijn) te duur wordt. Er zijn echter heel wat alternatieven voorhanden.

De Amerikaanse professor Steven Blair, verbonden aan de University of South Carolina, heeft een uitgebreide studie aan het onderwerp gewijd. In de Verenigde Staten slaan economische crisissen namelijk steeds veel harder toe dan hier bij ons in Europa. Blair stelt dat een (te dure) fitnessclub geen alibi mag zijn om de lichaamsbeweging volledig op te geven. Hij adviseert om elke week minstens 150 minuten voor lichaamsbeweging uit te trekken. Dat hoeft echter niet noodzakelijk fitness te zijn, wandelen, in de tuin werken, klusjes uitvoeren enzovoort kunnen even waardevolle alternatieven zijn die bovendien geen bijzondere instelling vereisen. Het zijn meestal dingen die toch moeten gebeuren.

Volgens de gids opgesteld door Blair reduceren zulke simpele inspanningen de risico's op chronische ziektes gevoelig. Bodybuilding is misschien niet ieders voorkeur, maar uiteindelijk heeft niet iedereen de ambitie om een wandelende spiermachine te worden. Een aantal basisoefeningen zoals push-ups, sit-ups, deep knee bends en leg lifts (om in de Angelsaksische terminologie te blijven) kosten weinig moeite en hebben niet noodzakelijk iets vandoen met bodybuilding.

Anderzijds is ook de factor voeding vanzelfsprekend. Een beperkt budget is geen reden om alle dagen frieten of hotdag te eten. Kathy McManus, directeur van de afdeling voeding bij het Brigham and Women's Hospital in Boston, wijst er op dat gezondste voedingsproducten vaak de goedkoopste zijn.

Voor een gezond dieet verwijst ze naar bonen, notern en ontbijtgranen als gezonde en goedkope voedingsproducten. Die ontbijtgranen kunnen makkelijk zelf thuisgemaakt worden, ze hoeven dus niet noodzakelijk in de winkel gekocht worden. 

Syndicatie