Supplementen van soja bevat veel gezonde voedingselementen

Supplementen van soja bevat veel gezonde voedingselementen

Dieet hoofdzakelijk gebaseerd op soja kan levensduur aanzienlijk verlengen

Soja bevat veel gezonde voedingselementen, daar is iedereen het wel over eens. Soja is rijk aan isoflavonen en daarom kan dit voedingsproduct een belangrijke rol spelen in de strijd tegen borstkanker. De isoflavonen zijn stoffen verwant aan oestrogenen die op natuurlijke wijze in planten zoals soja aanwezig. De isoflavonen in soja gaan de concurrentie aan met de oestrogeen die in het lichaam aanwezig is wat betreft de binding van celreceptoren, wat belangrijk is in de strijd tegen borstkanker.

Een dieet hoofdzakelijk gebaseerd op soja kan de levensduur aanzienlijk verlengen, zo luidt alleszins een hypothese die bij nogal wat voedingsspecialisten opgang maakt. De werkzame ingrediënten in soja reiken namelijk veel verder dan alleen maar de isoflavonen. Andere stoffen met een heilzame werking in soja zijn folaten, proteïne, calcium, vezels enzovoort. De combinatie van al deze stoffen samen staat garant voor de positieve invloed op de gezondheid.

In onze westerse wereld is de consumptie van soja nog niet volledig ingeburgerd. De consumptie van soja en aan soja verwante producten is volgens twee specialisten ter zake nog steeds veel hoger in China dan in de Verenigde Staten. Het betreft Rachel Ballard-Barbash van het Amerikaans National Cancer Institute in Bethesda, Maryland, en Marian Neuhouser van het eveneens Amerikaans Fred Hutchinson Cancer Research Center in Seattle.

Ballard-Barbash en Neuhouser merken op dat soja in de Verenigde Staten meestal in de vorm van voedingssupplementen en klaargemaakte gerechten wordt gegeten. Verstandiger zou zijn om soja te eten als surrogaat voor vlees, want dat bevat minder isoflavonen. Xiao-Ou Shu, professor aan de Vanderbilt University in Nashville, Tennessee en mede-auteur van een spraakmakend onderzoek rond borstkanker, is van mening dat er nog mee onderzoek moet worden onderzocht of supplementen van isoflavonen hetzelfde positief effect hebben als soja.

Ballard-Barbash en Neuhouser zijn echter van mening dat meer onderzoek bij grotere aantallen proefpersonen nodig is om het positief effect van soja supplementen op bijvoorbeeld borstkanker te onderzoeken. Inmiddels kan het echter geen kwaad om te benadrukken dat soja gezond is.

Syndicatie