6 symptomen die onmiddellijk medische hulp noodzakelijk maken

Dossier

6 symptomen die onmiddellijk medische hulp noodzakelijk maken

Negeer deze waarschuwingssignalen niet! Uw leven kan in gevaar zijn

Een aantal duidelijke signalen geven aan dat er iets ernstigs fout is met uw lichaam en dat ingrijpen noodzakelijk is. Drie Amerikaanse dokters Neil Shulman, Jack Birge, en Joon Ahn schreven het boek  ‘Your Body's Red Light Warning Signals’, waarin dieper wordt ingegaan op een aantal symptomen die snel medisch ingrijpen noodzakelijk maken.

De meeste symptomen blijken uiteindelijk niet ernstig te zijn. De meeste vormen van hoofdpijn zijn afkomstig van stress, gebrek aan slaap, dehydratatie enzovoort. Van ernstig medisch gevaar is dus geen sprake. Toch kan een plotse hoofdpijn het signaal geven dat er iets mis is, met bijvoorbeeld het risico op een hersenbloeding. Er zijn een zestal signalen die in geen geval genegeerd mogen worden. We zetten ze voor u nog eens op een rijtje:

1. Verlamming van armen en benen, verwardheid, oorsuizingen, stijfheid, duizeligheid, dubbelzicht, moeilijk uit de woorden raken, zwakheid aan één kant van lichaam en/of gezicht

Deze signalen kunnen wijzen in de richting van een beroerte of een hersenbloeding. De aders die bloed naar de hersensen voeren kunnen geblokkeerd worden of afgesloten worden, waardoor hersenweefsel dreigt af te sterven. De symptomen zijn afhankelijk van welk deel van de hersenen getroffen werd. Indien een grote bloedvezel geblokkeerd raakte, kan een groot deel van het lichaam getroffen worden. Dit kan leiden tot verlamming van een deel van het lichaam. In geval van een kleinere ader kan de verlamming beperkt blijven tot een arm of een been. Onmiddellijk medisch ingrijpen is noodzakelijk.

2. Pijn in de borst, de kaak of de nek, uitbreken van het koud zweet, extreme zwakheid, flauwvallen, misselijkheid, braken, kortademigheid

Dit zijn duidelijk symptomen van een hartaanval. Bel zo snel mogelijk de ziekenwagen, opname in het ziekenhuis is noodzakelijk. De auteurs van het boek adviseren om patiënten een aspirientje te laten kauwen, zo kan voorkomen worden dat er tijdens de hartaanval schade aan de hartspier wordt aangericht. Niet iedereen met een hartaanval zal dezelfde symptomen voelen. Vooral oudere vrouwen of mensen met diabetes krijgen ‘pijnloze’ hartaanvallen. In dat geval moet vooral worden gekeken naar een fel bonzend hart, plotselinge duizeligheid, hevig zweten, kortademigheid enzovoort.
 
3. Een gevoel van zwakte en pijn in de rug of in het onderbeen, pijn in de borstkas, ademnood, ophoesten van bloed

Dit zijn symptomen van een gevaarlijke bloedklonter die zich in uw been heeft gevormd, zeker wanneer ze zich voordoen nadat u lange tijd gezeten hebt. Dat kan bijvoorbeeld in een vliegtuig zijn geweest of tijdens een lang verblijf in de wagen. Bloedklonters komen meer voor dan algemeen wordt aangenomen. Onmiddellijk ingrijpen is vereist.

4. Bloed in de urine zonder dat u pijn

Neem onmiddellijk contact op met een dokter wanneer dit zich voordoet. De symptomen in combinatie met pijn kunnen wijzen op nierstenen of op een blaas- of prostaatinfectie. Zonder pijn kan er sprake zijn van een vorm van kanker (nier, blaas, urineleider, prostaat). Deze kankers veroorzaken geen pijn wanneer ze nog klein genoeg zijn om te behandelen.

5. Asthma symptomen die niet verbeteren of zelfs verergeren

Hijgen of moeilijk ademhalen zijn symptomen die wijzen op een asthma aanval. Gaat die niet over, dan is het zaak om onmiddellijk beroep te doen op medische hulp. Gebeurt dit niet, kan zware vermoeidheid van de borstspieren het gevolg zijn. Eventueel kan de afloop fataal worden.
 
6. Depressie en zelfmoordgedachten

Het spreekt vanzelf dat depressie gekoppeld met suicidale neigingen de hoogste vorm van aandacht vereist. Sommige mensen praten openlijk over zelfmoord en worden dan niet geloofd. Uiteindelijk blijkt toch dat ze hun voornemen uitgevoerd hebben. Ingrijpen is daarom noodzakelijk.

Syndicatie