Armere mensen leven meestal minder gezond dan rijke mensen

Armere mensen leven meestal minder gezond dan rijke mensen

Studie toont dat er verschillen zijn qua gezondheidssituatie afhankelijk van afkomst en inkomen

Armere mensen leven meestal minder gezond dan rijke mensen. Dat blijkt uit een onderzoek dat in de Verenigde Staten werd gevoerd, maar de uitkomsten van dit onderzoek mogen waarschijnlijk ook naar Europa geëxtrapoleerd worden. De studie toont duidelijk aan dat er verschillen zijn qua gezondheidssituatie afhankelijk van afkomst en inkomen. Thomas Frieden, directeur van de gezondheidssituatie CDC, is niet verbaasd over de uitslagen van het onderzoek.

Amerikanen met een lager inkomen blijken minder gezonde dagen per maand te hebben. Concreet is de kans groter om in autocrashes te sterven wanneer iemand arm is. Bovendien roken arme Amerikanen vaker dan rijke Amerikanen, om maar van de drinkgewoonten te zwijgen. Het aantal zware drinkers of alcoholici is veel hoger bij arm dan bij rijk. Laatstgenoemde conclusie van het onderzoek mag echter niet zonder meer geëxtrapoleerd worden.

Meer dan de helft van de Amerikanen zijn zware drinkers, wat neerkomt op de consumptie van vier glazen alcohol per dag voor vrouwen en vijf per dag voor mannen. Binge drinken of zwaar drinken komt weliswaar meer voor bij arme mensen dan bij rijke mensen, maar toch zijn er heel wat Amerikanen uit de hogere inkomensklasse die te zwaar drinken. Uiteindelijk kwam de studie tot de conclusie dat arme en minder hoog opgeleide mensen meer kansen hebben om vaker ziek te zijn, ook al omdat ze vaak in ongezonde huizen of in ongezonde omstandigheden leven.

Syndicatie