Behandeling van indigestie kan op verschillende manier gebeuren

Behandeling van indigestie kan op verschillende manier gebeuren

Onderliggende oorzaken zijn bepalend voor vastleggen van de behandeling

De behandeling van een indigestie kan op verschillende manier gebeuren, dit op basis van wat de aandoening heeft veroorzaakt. De onderliggende oorzaken zijn met andere woorden bepalend voor het vastleggen van de behandeling. De dokter zal eerst de onderliggende oorzaken van uw indigestie vastleggen en pas daarna een behandeling voorstellen.

Maar een behandeling is eigenlijk niet altijd nodig, vaak zal een indigestie na verloop van tijd vanzelf verdwijnen. In dat geval heeft het natuurlijk weinig zin om een dokter te raadplegen. Wacht daarom een poosje alvorens doktersadvies in te winnen. Overigens kunnen een paar kleine tips nuttig zijn om indigestie te voorkomen. Zo valt af te raden om kauwgum te gebruiken zonder de mond dicht te houden als u kauwt. Dit lijkt een kleinigheid, maar het is er dan wel eentje die veel onheil kan voorkomen. Ook praten tijdens het kauwen of te snel eten moeten worden voorkomen. In al deze gevallen komt er bij het kauwen lucht binnen.

Een eenvoudig advies is ook om te dringen na in plaats van tijdens de maaltijd, evenals de tip om 's avonds laat te eten. Probeer steeds te relaxen na een maaltijd en vermijd te gekruid eten. Dan zijn er nog de klassieke dooddoeners, zoals stoppen met roken en het vermijden van (het drinken van te veel) alcoholische dranken.

Wanneer de indigestie op basis van deze tips niet overgaat, is het misschien toch beter om de dokter te raadplegen. Die zal u medicatie voorschrijven, maar misschien toch ook nog een paar tips geven om indigestie in de toekomst te helpen voorkomen. Die tips behelsen onder andere het bovenstaande, met als rode draad dat het er vooral op aankomt om situaties te mijden die een indigestie kunnen veroorzaken.

De dokter zal u misschien nog vertellen dat u er goed aandoet om de maag niet te zwaar te belasten door te grote hoeveelheden voedsel te eten. Doet u dit wel, dan zal de maag te lang en te hard moeten werken. Over traag eten hebben we het al gehad, evenals over het vermijden van voedingsproducten met een hoog zuurgehalte (zoals tomaten en citrusvruchten).

Stress kan eveneens een indigestie veroorzaken, zodat het mijden van stressvolle situaties een stap in de goede richting kan betekenen. Koffie of thee bevatten cafeïne en gaan geen oplossing bieden om het indigestieprobleem op te lossen. Hetzelfde geldt voor alcohol en tabak, maar dat wist u ongetwijfeld al.

Syndicatie