Body scanners op luchthavens vormen geen gevaar voor radioactieve straling

Body scanners op luchthavens vormen geen gevaar voor radioactieve straling

X-stralen bij tandonderzoek geven meer radioactieve straling dan body scanners op luchthavens

De kernramp in Japan in maart 2011 heeft de wereldbevolking opnieuw attent gemaakt op de gevaren verbonden aan radioactieve straling. Er verschenen in de pers bijvoorbeeld een aantal artikels waarin werd gewaarschuwd voor de gevaren verbonden aan body scanners op luchthavens. Sommige mensen hebben een panische angst voor deze dingen ontwikkeld. Volledig ten onrechte, zo blijkt. 

Body scanners op luchthavens vormen geen gevaar voor radioactieve straling, zo blijkt uit onderzoek verricht door de University of California. De resultaten van dit onderzoek worden bovendien bevestigd door rapporten opgesteld door wetenschappers werkzaam aan andere universiteiten. Reizigers hoeven zich geen zorgen te maken, zo luidden de conclusies van alle onderzoeken

X-stralen bij tandonderzoek geven aanzienlijk meer radioactieve straling dan body scanners op luchthavens, zo blijkt. Eén enkel onderzoek bij een tandarts zou 50 meer straling veroorzaken dan een doorlichting op een luchthaven. Bovendien zou de straling op luchthavens minder dan 1% bedragen van de dosis die iemand krijgt wanneer hij of zij op grote hoogte met een vliegtuig vliegt. Rondom straling verbonden aan body scanners blijken dus nog heel wat misverstanden de ronde te doen.

Syndicatie