Generische medicijnen voor epilepsie-patiënten toch niet altijd beste keuze?

Amerikaanse toezichthouder geeft toe dat generische medicijnen bij epilepsie-patiënten niet altijd het beste effect sorteren

Moet een epilepsie-patiënt kiezen voor de echte merknamen wat zijn medicatie betreft of bieden generische medicijnen een volwaardig alternatief? De vraag stellen is makkelijk, het antwoord geven een stuk moeilijker. Algemeen geldt dat generische medicijnen evenwaardig zijn als de originele medicijnen naar wiens voorbeeld ze ontwikkeld zijn. Voor generische medicijnen bij epilepsie-patiënten kan echter een kleine uitzondering worden gemaakt, precies omdat epilepsie-patiënten vaak een fragiel evenwicht opgebouwd hebben. Het verschil tussen het hebben van een aanval en het niet hebben van een aanval kan in een (zeer) klein hoekje zitten. Sommige epilepsie-patiënten nemen dan ook het zekere voor het onzekere door te kiezen voor de originals.

Een probleem kan zijn dat generische medicijnen vaak alleen bij gezonde mensen zijn of in het beste geval bij epilepsie-patiënten getest die alleen maar aan epilepsie lijden, wat in laatstgenoemd geval toch wel een verschil kan maken. In het echte leven combineren ze namelijk vaak typische epilepsie-medicijnen met andere geneesmiddelen. Door die cominbatie kunnen er wijzigingen in de werking van de medicijnen optreden.

De Amerikaanse toezichthouder FDA (Food and Drug Administration), die bekend staat om haar strenge aanpak geeft toe dat generische medicijnen bij epilepsie-patiënten een probleem kunnen vormen. De kans bestaat namelijk dat een klein aantal van generische medicijnen voor epilepsie-patiënten niet helemaal het equivalent zijn van de originele geneesmiddelen. Bovendien moeten generische medicijnen voor epilepsie-patiënten telkens met hun originelen vergeleken worden. Sommige geneesmiddelen kunnen beter zijn dan het origineel, anderen dan weer slechter. Dit belet echter niet dat alle medicijnen die op de markt komen aan de strengste normen beantwoorden, het verschil zit louter en alleen in kleine verschillen tussen generische medicijnen voor epilepsie-patiënten en hun originele voorgangers.

Jacqueline French, professor neurologie aan de New York University's School of Medicine, maakt echter nog een andere nuance. Volgens haar ligt het problemen iet zozeer bij de generische medicijnen bij epilepsie-patiënten, als wel bij regelmatig switchen tussen generische medicijnen onderling. Hierbij mag niet over het hoofd worden gezien dat deze geneesmiddelen telkens door een andere patiënt zijn aangemaakt. Kleine wijzigingen in generische medicijnen kunnen in het geval van epilepsie-patiënten leiden tot grote verschillen wat betreft de bloedspiegel.