Een overactieve blaas (OAB) kan de nachtrust in gevaar brengen

Een overactieve blaas (OAB) kan de nachtrust in gevaar brengen

Tips om een goede nachtrust te verzekeren voor mensen met een overactieve blaas (OAB)

Mensen met een overactieve blaas (OAB) – zowel mannen als vrouwen – zijn veel minder zeldzaam dan over het algemeen wordt aangenomen. Het probleem is gekend: ’s nachts moet regelmatig het bed worden verlaten om een plasje te gaan doen. Dat is op zich niet zo erg, ware het niet dat heel wat mensen nadien moeite hebben om terug in slaap te vallen. Een overactieve blaas (OAB) kan zodoende de nachtrust hypotheceren.

Vaak wordt een overactieve blaas (OAB) gelinkt aan mensen van een zekere ouderdom. Het is inderdaad zo dat ze vaker voorkomt op oudere leeftijd, maar ook jongere mensen krijgen met het probleem af te rekenen. In sommige gevallen kan een overactieve blaas (OAB) uitgroeien tot een heus probleem, met onder humeurproblemen en vermoeidheid tot gevolg. Maar het kan nog erger: bij mensen met een overactieve blaas (OAB) is bedwateren allesbehalve ongewoon. Het zal je maar overkomen, als volwassen man of vrouw tussen natte lakens wakker worden.

Ook dit fenomeen is niet zeldzaam, volgens recent onderzoek zou een overactieve blaas (OAB) in 16% van de gevallen bij mensen van boven de 18 jaar regelmatig aanleiding geven tot bedwateren. Wie het eens heeft meegemaakt, zal nog nauwelijks durven inslapen uit vrees om weer eens ‘nat’ wakker te worden.

De algemene regel is de hoeveelheid urine in ons lichaam ’s nachts afneemt en meer geconcentreerd wordt. Daardoor wordt het mogelijk om zes tot acht uur te kunnen slapen zonder wakker te worden om te moeten wateren. Bij mensen met een overactieve blaas (OAB) is dat echter niet het geval, zij worden helaas wakker met druk op de blaas. Heel wat mensen met een overactieve blaas (OAB) hebben last van nocturia, wat wil zeggen dat zij meermaals ’s nachts uit bed moeten om te gaan plassen.

Voor mensen met een overactieve blaas (OAB) is de voorbereiding van het slapen gaan een zeer belangrijk gegeven. De volgende voorzorgsmaatregelen zijn aangewezen:

-Vermijd te veel drinken vlak u naar bed gaat. Ideaal is om de laatste drankjes rond 17 of 18 uur te nuttigen
-Vermijd dranken die uw blaas kunnen irriteren, zo kan u de kans op nocturia tot een minimum vermijden. Dat zijn onder andere:
o       Caffeine, dat de urine output vergroot
o       Alcohol
o       Citrus juices
o       Cranberry juice of frambozensap, dat uiteindelijk goed is voor de blaas maar bij mensen met een overactieve blaas (OAB) wel irritatie kan veroorzaken
o       Sterk gekruid eten, zoals curry. Dit soort voedsel zal de dorst vergroten
o       Voedsel met een hoog zuurgehalte, zoals tomaten en tomatensauzen
o       Chocolade
o       Artificiële zoetmakers, deze kunnen eveneens de blaas irriteren

Een goed advies is om vlak voor het slapen te gaan tweemaal vlak na elkaar naar het toilet te gaan. Neem er uw tijd voor en blijf rustig zitten tot de blaas volledig leeg is. In de tussentijd kan u bijvoorbeeld uw tanden poetsen of andere dingen die tot de dagelijkse routine behoren.
 

Syndicatie