Gaan babyboomers gehandicapt hun oude dag tegemoet?

Steeds meer babyboomers zijn op hun 60ste niet meer bekwaam om een aantal dagdagelijkse activiteiten zelf te doen

Gaan babyboomers gehandicapt hun oude dag tegemoet? Deze vraag was het onderwerp van een onderzoek dat in de Verenigde Staten werd gevoerd aan de UCLA-universiteit. Daaruit bleek inderdaad dat de fysieke kwaliteiten van de generatie geboren in de tweede helft van de jaren 40 en de jaren 50 te wensen overlaten. Steeds meer babyboomers zijn op hun 60ste namelijk niet meer bekwaam om een aantal dagdagelijkse activiteiten zelf te doen.

De nieuwe trend is ergens wel verbazingwekkend, gezien de grote vooruitgang die de medische wetenschap heeft geboekt. We leven met z'n allen langer en dus zou het logisch lijken dat de babyboomers in de fleur van hun leven aan hun oude dag zoude beginnen. Dat blijkt dus niet het geval te zijn, zo ontdekte een team rond Teresa E. Seeman, professor aan de UCLA.

Seeman kwam tot de conclusie dat 20% van de 60-plussers hulp nodig had voor het volbrengen van de dagelijkse basisactiviteiten. Tien jaar voordien was dat nog maar 13% in deze leeftijdscategorie. 40 tot 70% van de categorie van 60 tot 69 jaar heeft met één of meer handicaps af te rekenen, zo bleek. Seeman's team analyseerde gegevens van de Amerikaanse federale overheid over de handicaps in de categorie 60-plussers in de periodes 1988-1994 en 1999-2004.

Daarmee wordt slechts een beperkt deel van de babyboomers gecoverd, want de babyboomers zijn - naar algemeen wordt aangenomen - geboren tussen 1946 en 1964. De algemene trend ziet er echter niet goed uit. Seeman en haar collega's verwachten dat deze trend zich verder gaat zetten bij de babyboomers die zich nu in 50-er jaren bevinden. Alles wijst er op dat deze met dezelfde handicaps af te rekenen gaan krijgen dan hun voorgangers.

In vergelijking met de periode 1988-1994 werden bij de 60-plussers in de periode 1999-2004 volgende verschillen opgetekend:
    * 70% had het moeilijker om van kamer tot kamer te wandelen, in en uit bed te raken en te eten en/of zich aan te kleden.
    * 70% heeft meer problemen om maaltijden te bereiden, boodschappen te doen en geld te beheren.
    * 50% heeft moeite om een halve kilometer te wandelen of om 10 stappen af te leggen zonder te rusten
    * 40% slaagt er slechts met moeite in om te knielen of om een gewicht van 5 kilo te dragen of om op te staan van een zetel zonder steun.

Wat is de reden van deze handicaps? Eén van de belangrijkste oorzaken is uiteraard obesitas, dat één van de ziekten van onze tijd is. Het overgewicht gaat bovendien gepaard met het feit dat er minder bewogen wordt dan in de periode 1988-1994, hoewel er voortdurend oproepen worden gedaan om niet te blijven stilzitten. Die waarschuwingen blijken dus niet zo veel uit te halen.

Syndicatie