Is het normaal dat ik meer scheten of winden laat nu ik ouder geworden ben?

Is het normaal dat ik meer scheten of winden laat nu ik ouder geworden ben?

Verschillende factoren kunnen frequentie winderigheid verhogen

In ons lichaam wordt continu gas gevormd, onder andere door de werking van bacteriën in de darmen. Die gassen stapelen zich in ons darmstelsel niet op, maar zullen zich langzaam maar zeker een weg naar buiten zoeken. Het fenomeen is bekend: we spreken dan van flatulentie. Winderigheid, een andere benaming voor flatulentie, is dus de doodgewoonste zaak in de wereld.

Is het normaal dat ik meer scheten of winden laat nu ik ouder geworden ben?, stelde iemand ons onlangs de vraag. Het is inderdaad zo dat het proces van het ouder worden meestal gepaard gaat met een hogere mate van winderigheid. De persoon in kwestie kan daar weinig of niets aan veranderen, het is zijn of haar darmstelsel dat verantwoordelijk is.

Verschillende factoren kunnen frequentie winderigheid verhogen. Sommige mensen hebben last van gevoelige darmen, met als gevolg dat ze meer scheten of winden zullen moeten laten. Ook bepaalde ernstige aandoeningen, we denken dan bijvoorbeeld aan de ziekte van Crohn kunnen flatulentie bevorderen. Veel valt daar niet tegen te doen, de omgeving zal gewoon rekening moeten houden met dit gegeven.

Syndicatie