Hoe leer ik omgaan met hoogsensitief zijn of HSP?

Hoe leer ik omgaan met hoogsensitief zijn of HSP?

Enkele praktische richtlijnen kunnen leven van mensen die hoogsensitief zijn (HSP) vergemakkelijken

Het leven van supergevoelige mensen is niet altijd even makkelijk, ze zijn namelijk veel meer ontvankelijk van prikkels van buitenaf. De term hoogsensitief zijn of HSP wat tot niet zo lang geleden relatief onbekend, maar inmiddels zijn er heel wat boeken over het onderwerp verschenen. Je kan er nu gerust mee naar buiten komen, het begrip is inmiddels zowat algemeen aanvaard.

Dat neemt natuurlijk niet weg dat het hoogsensitief zijn (HSP) in het dagelijkse leven heel wat problemen met zich kan meebrengen. Het gevaar is namelijk dat er te sterk wordt gereageerd om impulsen van buitenaf, wat iemands evenwicht aardig kan verstoren. Daarom is het zaak om op de juiste manier te leren omgaan met de HSP-eigenschap.

Hoe leer ik omgaan met hoogsensitief zijn of HSP?, is dan ook een logische vraag. Op de eerste plaats is het belangrijk om de nachtrust veilig te stellen. De slaap wordt bevorderd door het vermijden van impulsen die het evenwicht kunnen verstoren. Het kan gaan kwaad om je een tijdje af te zonderen vlak voor het slapen gaan. Daarnaast is het ook zaak om niet te veel hooi op de vork te nemen. Zachtjesaan dan breekt het lijntje niet, zo luidt het motto.

Enkele praktische richtlijnen kunnen het leven van mensen die hoogsensitief zijn (HSP) dus duidelijk vergemakkelijken. Zo is het zaak om afstand te nemen van de gevoelens van anderen, sommigen mensen gaan zich veel te hard inleven in het leven van anderen. Enige empathie is weliswaar welkom, maar je mag je er niet door laten meeslepen. Zaak is dus om af en enige afstand te bewaren.

De boodschap die we geven is kort en duidelijk: hoogsensitief zijn of HSP hoeft geen belemmering te zijn om een normaal leven te leiden. Belangrijk is zelfkennis, dat je weet waar je eigen zwakke plekken liggen, waarna er vervolgens kan worden vermeden dat die worden geraakt. Vergeet vooral niet dat iemand altijd zijn eigen leven leidt, laadt u daarom niet door anderen te veel meeslepen.

Syndicatie