Fibromyalgie patiënten moeten leren om naar hun eigen lichaam te luisteren

Fibromyalgie patiënten moeten leren om naar hun eigen lichaam te luisteren

Wie lijdt aan fibromyalgie moet op andere manier aan lichaamsbeweging gaan doen

Fibromyalgie kan iemands leven op een ingrijpende manier wijzigen. Sommige patiënten waren in vorig leven erg actief, onder andere ook op sportief vlak. Dat blijkt niet langer het geval te zijn wanneer eenmaal de aandoening is vastgesteld. Wat vroeger een makkie was, lijkt nu nog amper te lukken. Het lichaam wil gewoon niet meer, zo eenvoudig liggen de zaken.

Fibromyalgie patiënten moeten, willen of niet, leren om naar hun eigen lichaam te luisteren. Dat lichaam zal in sommige gevallen alarmsigalen afgeven, die willen zeggen dat het zo niet langer verder kan. Zelfs wie vroeger heel sportief was, zal moeten leren om het kalmpjesaan te doen. Veel patiënten willen namelijk te veel doen op te korte termijn en dat lukt eenvoudigweg niet.

Wie lijdt aan fibromyalgie moet met andere woorden op een andere manier aan lichaamsbeweging gaan doen. Kim D. Jones, associate professor aan de Oregon Health and Science University School of Nursing in Portland, merkt op dat het tempo van het sporten zal moeten aangepast worden aan de ernst van de aandoening. Sommige patiënten kunnen nog vrij veel, maar bij anderen gaat het allemaal een stuk minder. Jones adviseert om in ieder geval niet te hard van stapel te lopen, maar alles aan eigen tempo te doen.