Dagelijkse inname van vitamine E kan risico’s op prostaatkanker bij gezonde mannen doen toenemen

Dagelijkse inname van vitamine E kan risico’s op prostaatkanker bij gezonde mannen doen toenemen

Sommige vitaminesupplementen kunnen onverwachte neveneffecten uitlokken

Uit onderzoek uitgevoerd door het National Cancer Institute en het National Institutes of Health is een verrassend verband gebleken tussen de inname van vitamine E en prostaatkanker. De resultaten van dat onderzoek zijn verschenen in het Journal of the American Medical Association.

Het onderzoek was er aanvankelijk op gericht om uit te zoeken of vitamine E het voorkomen van prostaatkanker kon voorkomen. Het was heel breed opgevat, want in totaal waren er 35.000 mannen bij betrokken. Achtergrond van de studie was het gegeven dat in de Verenigde Staten ongeveer 235 miljoen mensen dagelijks vitaminesupplementen nemen.

De dagelijkse inname van vitamine E kan risico’s op prostaatkanker bij gezonde mannen doen toenemen, zo bleek uit het onderzoek. Mannen die over een periode van zeven jaar regelmatig vitaminesupplementen namen, bleken 17% meer kans te lopen om prostaatkanker te krijgen. Overigens werd het onderzoek stopgezet zodra bleek dat vitamine E prostaatkanker niet hielp voorkomen.

Sommige vitaminesupplementen kunnen onverwachte neveneffecten uitlokken, zoveel is nu wel duideijk. Eric Klein, medeauteur van de studie en professor aan de Cleveland Clinic, ziet voor mannen geen reden om extra vitamine E in te nemen. Uit het onderzoek is gebleken dat de negatieve gevolgen de positieve gevolgen kunnen overtreffen.

Uiteindelijk waren de resultaten van het onderzoek niet echt verrassend, want voordien waren er al vergelijkbare resultaten opgedoken bij andere supplementen. Uit een studie verschenen in de Archives of Internal Medicine bleek dat de inname van ijzer, magnesium en koper het aantal sterfgevallen bij oudere vrouwen verhoogde. Van vitamine E was in deze studie geen sprake.