Hoeveel scheten of winden per dag kunnen als normaal worden ervaren?

Hoeveel scheten of winden per dag kunnen als normaal worden ervaren?

Enkele tientallen scheten of winden per dag zijn niet ongewoon, maar we ervaren ze niet allemaal daadwerkelijk als ze het lichaam verlaten

Er zijn zo van die dagen! Op sommige dagen is het alsof onze darmen in opstand zijn gekomen. Het borrelt en bruist maar daar van binnen, met als gevolg dat de ene harde wind na de andere de anus verlaat. Op andere dagen is het daarentegen doodstil in de buik, zodat de neus van onze collega’s en familieleden niet wordt geteisterd met de geur van scheten of winden.

Hoeveel scheten of winden per dag kunnen als normaal worden ervaren? Dat is afhankelijk van persoon per persoon. Sommige mensen met een zeer actief darmstelsel zijn continu in ‘beweging’, als we dat woord mogen gebruiken. Andere mannen of vrouwen ondervinden duidelijk minder hinder van flatulentie.

Enkele tientallen scheten of winden per dag zijn niet ongewoon, maar we ervaren ze niet allemaal daadwerkelijk als ze het lichaam verlaten. Uiteraard hangt onze windproductie af van het menu dat we achter de kiezen hebben. Koolhydraten en sommige soorten groenten zullen de darmen en de sluitspieren in sterke mate in beweging zetten. Het is echter niet abnormaal dat op een ‘goede’ dag 40 tot 50 winden het lichaam verlaten.

Syndicatie