Hoogsensitief of HSP zijn, hoeft niet noodzakelijk een nadeel te zijn

Hoogsensitief of HSP zijn, hoeft niet noodzakelijk een nadeel te zijn

Stel je je verwachtingen niet te hoog wanneer je hoogsensitief of HSP bent, probeer vooral een depressie te vermijden

Misschien ben ook jij wel een supergevoelig persoontje, die zich alles en nog wat in overdreven mate aantrekt. Het zal een magere troost zijn dat je niet alleen bent, er zijn duizenden mensen zich hoogsensitief of HSP of mogen noemen. Maar over deze kwaliteit – want van een ziekte kunnen we onmogelijk spreken – bestaan nog heel wat misverstanden.

Sommige mensen bij wie de diagnose hoogsensitief of HSP is gesteld, gaan zich vanalles inbeelden. Zo denken ze een bijzondere aanleg voor parapsychologie te hebben, wat zeker niet het geval is. Je moet van hen dus niet verwachten dat ze de winnende cijfers van de lotto gaan voorspellen of de uitslag van de belangrijke voetbalmatchen van volgende zondag. Het is dus niet zo dat ze over gaven beschikken die andere mensen niet hebben.  

Soms hoor je ook wel eens zeggen dat hoogsensitief of HSP garant staat voor een betere mensenkennis, wat uiteraard al evenmin het geval is. Vaak wordt bijvoorbeeld geopperd dat men kan zien of iemand al dan niet oprecht is, maar dat is dus klinkklare onzin. Alleen ervaring kan iemands mensenkennis doen toenemen.

Hoogsensitief of HSP zijn, hoeft echter niet noodzakelijk een nadeel te zijn, wel integendeel. Het kan je leven een extra dimensie geven die andere mensen niet hebben, maar dan wel op voorwaarde dat je een aantal valkuilen weet te vermijden. Vermijd in ieder geval dat je je gevoelens met je op de loop gaan.

Stel je je verwachtingen niet te hoog wanneer je hoogsensitief of HSP bent, probeer vooral een depressie te vermijden. Het is namelijk niet ongewoon dat deze eigenschap – als we dat woord mogen gebruiken – een depressie voorafgaat of integendeel volgt op een depressie. Het komt er op aan om zich te beschermen tegen prikkels van buitenaf, die door een supergevoelig iemand heel anders worden ervaren als ‘normale’ mensen.

Syndicatie