Hou symptomen van tinnitus of oorsuizen (oorsuizingen) goed in de gaten!

Hou symptomen van tinnitus of oorsuizen (oorsuizingen) goed in de gaten!

Tinnitus of oorsuizen kan signaal zijn dat er meer aan de hand is

Over de oorzaken van tinnitus of oorsuizen kan meestal geen definitief oordeel geveld worden. In veel gevallen tast de medische wetenschap in het duister over de oorzaken van deze aandoening. Toch is in sommige gevallen wel degelijk een oorzaak aan te wijzen. Daarmee is de patiënt echter nog geen stap verder, want een effectieve behandeling voor tinnitus of oorsuizen is voorlopig nog niet beschikbaar. Veel meer dan een bestrijding van de symptomen zit er vooralsnog niet in.

In een aantal gevallen is het echter zaak om zeer waakzaam te zijn. De symptomen van tinnitus of oorsuizen kunnen dan namelijk wijzen naar een ernstigere aandoening. Daarom valt het toch steeds aan te raden om een dokter te raadplegen wanneer u op regelmatige basis last hebt van tinnitus of oorsuizen. Vraag hem of haar steeds of hij of zijn voldoende ervaring heeft met de behandeling van deze aandoening. Sommige vertegenwoordigers van de medische wetenschap stappen nog al te makkelijk over een (in hun ogen) een kwaaltje als tinnitus of oorsuizen heen.

Oplettendheid is geboden wanneer zich één of meer van de volgende symptomen voordoet. Op de eerste plaats is dat het geval wanneer de symptomen van tinnitus of oorsuizen kunnen wijzen op zenuwbeschadiging, bijvoorbeeld in de vorm van het verlies van coördinatievermogen, doofheid of gevoelloosheid aan één zijde van het gezicht of aan één zijde van het lichaam. In zo'n gevallen kunt u er vrij zeker van zijn dat er meer aan de hand is.

Daarnaast zijn er andere symptomen die in combinatie met tinnitus of oorsuizen een alarmbelletje moeten doen rinkelen. We verwijzen in dat verband bijvoorbeeld naar gehoorverlies, duizeligheid, evenwichtsproblemen, misselijkheid, braken enzovoort. In al deze gevallen zijn tinnitus of oorsuizen alleen het symptoom van iets dat veel ernstiger is. Medisch ingrijpen is hoe dan ook noodzakelijk.

In geval van tinnitus of oorsuizen aan één oor bent u ook beter alert, evenals het gehoorverlies binnen 24 uur na een wonde aan het oor erger wordt of wanneer tinnitus of gehoorverlies niet verbetert binnen de week na het oplopen van de wonde. Ook symptomen van tinnitus of oorsuizen die meer dan twee weken aanhouden, ondanks behandeling, zijn zorgwekkend. Tenslotte is ook doktersingrijpen noodzakelijk wanneer de symptomen van tinnitus of oorsuizen erger worden en/of vaker voorkomen.

Syndicatie