Kan omgang met insecticiden lupus bij vrouwen veroorzaken?

Kan omgang met insecticiden lupus bij vrouwen veroorzaken?

Vrouwen die insecticiden in de tuin spuiten lopen mogelijk een groter risico op lupus en op reumatoïde artritis

Lupus is een ziekte waar we nog niet zo veel van afweten. Het bedrijf een aandoening waarbij het menselijk afweersysteem de eigen lichaamscellen gaat aanvallen. Verspreid over de wereld zijn er meerdere miljoenen mensen die aan deze ziekte lijden. Kan omgang met insecticiden lupus bij vrouwen veroorzaken?, zo was de vraag die enkele wetenschappers zich stelden.

Ze voerden een onderzoek uit en kwamen tot de conclusie dat vrouwen die bijvoorbeeld insecticiden in de tuin spuiten mogelijk een groter risico op lupus, op reumatoïde artritis en op andere aandoeningen van het auto-immuunsysteem. Het onderzoek gebeurde bij meer dan 75.000 vrouwen, die minstens zes keer per jaar insecticiden gebruikten. De conclusie was dat deze vrouwen tweeënhalf keer meer risico’s lopen op ziekten die  het auto-immuunsysteem aantasten. Die risico’s namen met dezelfde factor toe wanneer de vrouwen in huis gedurende 20 jaar of meer sprays gebruikten.  

Christine G. Parks, epidemiologe bij het National Institute of Environmental Health Sciences in Research Triangle Park, Noord-Carolina, is van mening dat het inhuren van een tuinier of beroep doen op een commercieel bedrijf om insecticiden te spuiten eveneens een verhoogd risico inhouden. Volgens Parks is het overduidelijk dat milieuomstandigheden de vatbaarheid van ziekten die het auto-immuunsysteem aantasten duidelijk verhoogt. Bovendien kunnen milieufactoren ook als katalysator optreden voor ziekten die het auto-immuunsysteem aantasten. Hoewel de studie oorzaak en gevolg niet aanwijst, zijn er toch duidelijk aanwijsbare verbanden tussen insecticiden en ziekten die het auto-immuunsysteem aantasten. Parks waarschuwde dan ook voor de gevaren verbonden aan het gebruik van insecticiden. Die gevaren zijn al geruime tijd duidelijk, maar de impact van die insecticiden blijkt nog veel groter te zijn dan eerst was gedacht.

De onderzoekers maakten gebruik van data verstrekt door het Women's Health Initiative Observational Study, wat meteen ook verklaart waarom alleen de effecten van insecticiden op vrouwen werden bestudeerd. De data hadden betrekking op 76.681 vrouwen die zich in de postmenopauzale fase bevinden, met leeftijden van 50 tot 79 jaar. 178 van die vrouwen ontwikkelden reumatoïde artritis, 27 van hen lupus. 8 vrouwen bleken beide aandoeningen te hebben. Het verband tussen insecticiden en ziekten die het auto-immuunsysteem aantasten, werd gelegd aan de hand van een vragenlijst die aan de vrouwen werd voorlegd.

Syndicatie