Kegel oefeningen als hulpmiddel voor de bestrijding van incontinentie

Kegel oefeningen als hulpmiddel voor de bestrijding van incontinentie

Kegel oefeningen zijn makkelijk te doen en kunnen ook sexueel plezier verhogen

De oefeningen die door de Duitse Kegel in de jaren 50 van de 20ste eeuw werden ontwikkeld, zijn tegenwoordig nog steeds populair. Ze kunnen dienst doen als hulpmiddel voor de bestrijding van incontinentie. Kegel oefeningen zijn makkelijk te doen en kunnen als prettige bijkomstigheid ook nog eens het sexueel plezier verhogen. Internationaal worden ze echter vooral gebruikt om incontinentie te bestrijden, dit zowel bij mannen als bij vrouwen.

Waarom zijn Kegel oefeningen nuttig? Ze helpen één van de onderliggende oorzaken van incontinentie bestrijden, namelijk de verzwakking van de bekkenspieren. Die verzwakking kan het gevolg zijn van onder andere overgewicht of van een zwangerschap. Ouderdom is een andere risicofactor die incontinentie kan beïnvloeden. Zwakke bekkenspieren kunnen urineverlies veroorzaken en Kegel oefeningen kunnen daar iets aan doen.

Voor wie zijn Kegel oefeningen bestemd?

Voor iedereen, op welke leeftijd dan ook, die lijdt aan stress incontinentie. Dat is de vorm van urineverlies die optreedt wanneer u lacht, hoest, niest of in beweging bent (joggen, sex). Algemeen wordt nu aangenomen dat Kegel oefeningen wel degelijk helpen om deze vorm van incontinentie te bestrijden. Ook urineverlies als gevolg van een overactiev blaas kan worden verbeterd dankzij Kegel oefeningen.

Hoe worden Kegel oefeningen gedaan?

Praktisch is dat zeer makkelijk. Om de bekkenspier te oefenen, moet u zich inbeelden dat u de urinestroom stopt. Doe de betrokken spieren bewegen en druk ze samen. Laat de druk ongeveer 10 seconden en wacht dan nog eens gedurende 10 seconden. Probeer dit drie tot vier per dag te herhalen, met telkens 10 samentrekkingen.

Waarom helpen Kegel oefeningen?

Kegel oefeningen versterken de spieren die de pisbuis versterken. Wanneer deze spieren zwak zijn, zal de urinestroom moeilijk beheersbaar zijn.

Wanneer mag ik resultaten verwachten van de Kegel oefeningen?

Een vraag die makkelijk kan worden gesteld, maar waar moeilijk een klaar en duidelijk antwoord op kan worden gegeven. Hou rekening met evenveel tijd als het kost om een biceps op te bouwen (denk hierbij aan bodybuilders) of om andere spieren te testen. Kegel oefeningen moet alleszins gedurende een periode van zes tot twaalf weken aangehouden worden. Onthou dat de oefeningen moeten onderhouden worden, liefst zelfs dagelijks.

Waar en wanneer doe ik Kegel oefeningen?

Het mooie van de Kegel oefeningen is dat ze eender waar en eender wanneer gedaan kunnen worden. Niemand zal weten wat je aan het doen bent, tenzij je het uiteraard zelf vertelt. Probeer het in de wagen, op het werk, aan de televisie, aan de keukentafel enzovoort. Het zal duidelijk zijn dat het overal lukt.

Hebt u iets nodig voor Kegel oefeningen?

Voor Kegel oefeningen zijn geen attributen vereist, tenminste toch niet wanneer u alleen maar Kegel oefeningen doet. Sommige dokters raden aan om Kegel oefeningen te combineren met gewichten, maar dat is dan meestal een persoonlijke interpretatie.

Zijn er nog andere voordelen verbonden aan Kegel oefeningen?

Kegel oefeningen versterken de bekkenspieren en dat komt ook het sexueel genot ten goede. Dit neveneffect werd door dokter Kegel destijds hoogstpersoonlijk ontdekt. De bekkenspieren zullen tijdens het orgasme sterker samentrekken wanneer ze sterker zijn geworden.

Syndicatie