Is ons land klaar voor een mogelijke uitbraak van ebola?

Is ons land klaar voor een mogelijke uitbraak van ebola?

Ebola-epidemie grijpt snel om zich heen

De ebola-epidemie in West-Afrika grijpt snel om zich heen, met een stijgend aantal besmettingen en doden. Intussen zijn er ook (geïsoleerde) ebola-gevallen opgedoken in onder meer Senegal, de VS en Spanje. Hoe valt de strijd tegen deze grootste ebola-uitbraak in de geschiedenis te winnen? Zijn vaccins daarbij dé oplossing? En is België klaar voor ebola?

 

Ebola is een extreem besmettelijk virus waarvoor (nog) geen geneesmiddel bestaat. Tot 70 procent van de patiënten overlijdt aan de ziekte, die hoge koorts en bloedingen veroorzaakt en meerdere organen in het lichaam aantast. De recentste uitbraak van ebola in Guinee, Sierra Leone en Liberia is de hevigste sinds de ziekte in 1976 ontdekt werd. Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) zijn er wereldwijd al 8.914 mensen besmet, van wie er 4.447 zijn overleden.

“Het is letterlijk en figuurlijk van levensbelang om de evolutie van de epidemie te kunnen vatten én voorspellen. Op die manier kan je namelijk ook de risico’s op verdere verspreiding inschatten en die informatie weer gebruiken om gerichter hulp in te zetten”, zegt prof. dr. Niel Hens, statisticus aan de UHasselt en UAntwerpen.

Waarom brak ebola uit in West-Afrika? Hoe moeilijk is het om de ziekte vast te stellen? In welk opzicht kan je ebola bestrijden met wiskundige modellen? Zijn vaccins dé magische oplossing in de strijd tegen infectieziektes zoals ebola? En: is ons land klaar voor ebola? Professor Hens: “Het optreden van experten uit uiteenlopende disciplines tonen aan dat de aanpak van de ebola-epidemie een interdisciplinair gegeven is. Artsen, biologen, epidemiologen, biostatistici… Ze spelen allemaal een eigen, cruciale rol in de strijd tegen ebola.”

Syndicatie