Raadpleeg een dokter bij erge symptomen van indigestie

Raadpleeg een dokter bij erge symptomen van indigestie

Een indigestie die gepaard gaat met kortademigheid, zweterigheid en pijn in sommige delen van het bovenlichaam kan op hartproblemen wijzen

Sommige gevallen van indigestie zijn onschuldig van aard. Niets dus om u ernstig zorgen over te maken, in de meeste gevallen verdwijnen ze gewoon vanzelf. Het volstaat om een aantal eenvoudige tips te volgen om deze vormen van indigestie te voorkomen. Die maatregelen hebben op de eerste plaats betrekking op voeding, drank en rookgewoonten.

Daarnaast kan ook stress een katalysator voor een indigestie vormen. In dat geval kan een verandering in de levensstijl de symptomen die met stress gepaard gaan helpen verlichten. Ook het aanleren van technieken om stress te beheren, we denken dan bijvoorbeeld aan relaxatieoefeningen of biofeedbacktechnieken kunnen verlichting brengen.

Wie het roken toch niet kan laten, krijgt het advies om dan toch alleszins niet te roken vlak voor of vlak na het eten. Tabak kan namelijk de maag irriteren. Het zal duidelijk zijn dat ook lichaamsbeweging met een volle maag niet bepaald bevorderlijk is voor de genezing van een indigestie. Deze vorm van lichaamsbeweging moet dan ook liefst voorkomen worden. Ga fitnessen of joggen een uur voor de maaltijd of wacht een uurtje na de maaltijd alvorens in beweging te komen.

Wacht ook minstens drie uur om na het eten te gaan slapen. Ga ook niet meteen liggen na het eten, want dit kan de indigestie bevorderen. In geval van een indigestie kan u beter met het hoofd wat hoger slapen, op die manier belet u maagzuren om naar omhoog te komen.

Een indigestie kan echter ook een signaal geven dat er meer aan de hand is. Verwittig daarom meteen een dokter wanneer een indigestie gepaard gaat met de volgende symptomen: braken (zeker wanneer er bloed in het braaksel zichtbaar is), gewichtsverlies, gebrek aan eetlust, sporen van bloed in de stoelgang, ernstige pijn in de buik, een oncomfortabel gevoel na het eten enzovoort.

Een indigestie die gepaard gaat met kortademigheid, zweterigheid en pijn in sommige delen van het bovenlichaam kan op hartproblemen wijzen. In dat geval is het aanbevolen om zo snel mogelijk een dokter te raadplegen. Mogelijk is er zelfs sprake van een hartaanval.

Syndicatie