Relatieproblemen kunnen gezondheid ondermijnen

Relatieproblemen kunnen gezondheid ondermijnen

Scheiding of dood van partner kan zelfs in volgend huwelijk nog voor problemen zorgen

Mensen die hun partner verliezen als gevolg van een overlijden of een echtscheiding kunnen daar serieuze gezondheidsproblemen aan overhouden. Die problemen kunnen zelfs blijvn aanslepen in een nieuwe relatie of in een nieuw huwelijk, zo blijkt uit een nieuwe studie.

De studie verscheen in de Journal of Health and Social Behavior. Iemand die zijn partner verloor als gevolg van een overlijden of een echtscheiding heeft 20% meer kans om chronische gezondheidsproblemen te krijgen dan iemand die gewoon getrouwd blijft. Zelfs in geval van een nieuwe langdurige relatie of een hertrouwen is er 12% meer kans op chronische ziekten zoals diabetes en kanker.

Naar de oorzaak van de gezondheidsproblemen hoeft niet lang te worden gezocht. Een overlijden of een echtscheiding brengt grote stress met zich mee en die stress kan uiteindelijk de gezondheid ondermijnen. Uiteindelijk blijkt de stress veroorzaakt ls gevolg van relatieproblemen zo groot te zijn dat er zware aandoeningen uit kunnen voorkomen.

Getrouwde echtparen lopen minder kans om te roken, zwaar te drinken of te lijden onder zware stressituaties. Het belangrijkste verschil blijkt in de praktijk stress te zijn, zo rapporteerden de U.S. Centers for Disease Control and Prevention. Getrouwde mensen blijken minder last te hebben van stress. Hierbij wordt in de studie wel geen gewag maakt van huwelijksproblemen. We mogen aannemen dat die op hun beurt opnieuw stress veroorzaken. 

Linda Waite, auteur van de studie en sociologe aan de University of Chicago, is van mening dat de mensen die betrokken zijn in een echtscheiding of een partner hebben weten te overlijden zich minder aantrekken van de eigen gezondheid. Gevolg is onder andere dat ze ongezonde gewoontes gaan ontwikkelen. Lichaamsbeweging wordt verwaarloosd, de sociale relaties worden niet meer onderhouden, er wordt minder gezond gegeten (fastfood staat bij gescheiden mannen en vrouwen of bij weduwen/weduwnaars vaker op de agenda, het slaapgedrag raakt verstoord, ontspanning is niet meer bij enzovoort. Dit alles culimineert uiteindelijk in achteruitgang van de gezondheidstoestand.
 
De studie gebeurde bij 8.652 mensen in de leeftijd van 51 tot 61. Aan de deelnemers aan het onderzoek werd gevraagd of ze leden aan chronische ziekten zoals hart- en vaatziekten, ademhalingsmoeilijkheden, kanker, hoge bloeddruk, diabetes, beroertes enzovoort. Ook naar hun fysieke conditie werd gepolst.

Opvallend was dat er geen verschil was tussen de gezondheidstoestand van mensen die nooit getrouwd waren geweest en mensen die continu getrouwd waren geweest. Toch was er een belangrijk verschil: de mobiliteit was 12% lager bij de ongehuwden. De belangrijkste conclusie van het onderzoek is dat stresscontrole erg belangrijk is, ook al ondergaat u de zenuwslopende ervaring van een echtscheiding. Blijf dus zo gezond mogelijk leven, ook al staat uw relatie of springen of is uw partner ziek.

 

Syndicatie