Speelgoed en andere Bisphenol A bevattende producten kunnen gevaarlijk zijn

Veilig niveau van chemische stof Bisphenol A is niet helemaal duidelijk

Bisphenol A is een veelgebruikt chemisch product. Het is zelfs zo veelgebruikt dat we er bijna dagelijks mee in aanraking komen in de vorm van drinkbekers, flessen enzovoort. Ook in kinderverzorgingsproducten en in speelgoed duikt Bisphenol A op. Er bestaat al jarenlang een vermoeden dat Bisphenol A schadelijke gevolgen kan hebben voor de gezondheid, maar de bewijslast daaromtrent is in een recent verleden nog toegenomen.

Volgens een nieuwe studie gepubliceerd in Human Reproduction, geldt het gevaar op de eerste plaats fabrieksarbeiders die in belangrijke mate aan Bisphenol A worden blootgesteld. De risico's zijn in dat geval duidelijk hoger dan bij wie als gebruiker met het product in aanraking komt. Anderzijds valt onmogelijk te voorspellen hoe groot de risico's eigenlijk zijn wanneer je als gebruiker met Bisphenol A in aanraking komt.

Kathy Gerwig, bij researchbureau Kaiser Permanente vice president voor veiligheid op de werkplaats en tevens veiligheidsofficier bij het bedrijf, is van mening dat het belangrijkste probleem in geval van Bisphenol A is dat het volstrekt onduidelijk is welke niveaus van de stof gevaarlijk zijn en voor wie. Het is volgens Gerwig absoluut noodzakelijk dat er daaromtrent meer onderzoekswerk wordt gedaan.

Blijkt namelijk dat hoge niveaus van Bisphenol A onder andere gevaar voor de mannelijke potentie kunnen opleveren, maar het is allesbehalve duidelijk hoe dat zit met lagere niveaus van de stof. Bovendien is ook nog niet aangetoond of Bisphenol A alleen maar schadelijk is voor de mannelijke sexuele functies. Onderzoek zou mogelijk nog andere schadelijke effecten aan het licht kunnen brengen. Zij adviseert daarom om het zekere voor het onzekere te nemen. Consumenten krijgen het advies om voor producten te kiezen die geen Bisphenol A bevatten.

De zes grootste producenten van babyflessen in de Verenigde Staten hebben al aangekondigd te zullen stoppen met het aanmaken van flessen die Bisphenol A bevatten. Ook steeds meer flessen met mineraalwater zijn gegarandeerd Bisphenol A vrij, zo staat op de verpakking te lezen. Het belangrijkste probleem lijkt zich momenteel te situeren bij verpakt voedsel, waar op de verpakking niet altijd te lezen staat of het al dan niet Bisphenol A bevat. Bij de consumenten leeft alleszins de vraag naar producten die geen Bisphenol A bevatten. Voor het overige is het afwachten tot er nog meer studies over dit product gaan verschijnen.

Syndicatie