Veelbelovende medicijnen blijven in de pijplijn vanwege Europese schuldencrisis

Veelbelovende medicijnen blijven in de pijplijn vanwege Europese schuldencrisis

Crisis laat diepe sporen achter in farmaceutische sector

Europa bevindt zich al sinds 2008 in een crisissfeer en dat laat zijn sporen na in de farmaceutische wereld. De introductie van verschillende nieuwe veelbelovende geneesmiddelen is op de lange baan geschoven, zeer tot ongenoegen van patiënten die reikhalzend naar die medicijnen uitgekeken hebben. Tussen de farmaceutische bedrijven en de overheden woedt momenteel een vorm van oorlog.

Als gevolg van de besparingsmaatregelen die in alle Europese landen werden doorgevoerd, hebben de overheden beslist om de terugbetaling van medicijnen aan banden te leggen. Daardoor krijgen de farmabedrijven minder inkomsten en zijn ze logischerwijs gaan besparen op onderzoek naar nieuwe geneesmiddelen. Het gevolg is een algemene achteruitgang op medisch vlak.

GlaxoSmithKline Plc (GSK) en Boehringer Ingelheim GmbH zijn twee van de grote farmabedrijven die de introductie van nieuwe geneesmiddelen geheel of gedeeltelijk op de lange baan geschoven hebben. Die terughoudendheid is op verschillende markten merkbaar, onder andere ook in het Verenigd Koninkrijk en in Duitsland.

Veelbelovende medicijnen blijven zodoende in de pijplijn vanwege Europese schuldencrisis en algemeen wordt aangenomen dat deze situatie in de komende maanden alleen maar zal verergeren. Het ziet er namelijk uit dat de overheden de geldkraan nog jarenlang slechts mondjesmaat zullen opendraaien.

De crisis laat dus diepe sporen achter in farmaceutische sector en dat is geen positief signaal voor de algemene gezondheid. In 2013 worden nieuwe besparingen verwacht, waardoor de situatie nog verder vooruit zal boeren. De OESO heeft recent haar groeiprognoses voor de Europese economie nog naar beneden aangepast, waardoor meer besparingsmaatregelen mogen worden verwacht.

Syndicatie