Waarom kunnen Kegeloefeningen helpen in de strijd tegen incontinentie?

Waarom kunnen Kegeloefeningen helpen in de strijd tegen incontinentie?

Arnold Kegel ontdekt bij toeval dat de door hem ontworpen Kegeloefeningen ook het sexueel genot kunnen stimuleren

Heel wat dokters halen er minachtend de schouders voor op. Kegeloefeningen worden niet door iedereen au serieux genomen. Wie dat wel deed was dokter Arnold Kegel, die ze rond de 50er jaren van de 20ste eeuw ontwierp. Hij bereikte er – niet alleen naar zijn mening - positieve resultaten mee in de strijd tegen incontinentie. Arnold Kegel ontdekte echter bij toeval ook dat de door hem ontworpen Kegeloefeningen het sexueel genot kunnen stimuleren

Wie kan de positieve effecten van de Kegeloefeningen voelen? Die effecten zouden zowel bij mannen als bij vrouwen voelbaar zijn, waarbij leeftijd geen rol in het verhaal speelt. Iedereen die heeft te maken met incontinentie of met urineverlies kan baat hebben bij de Kegeloefeningen. Bij mannen kunnen de Kegeloefeningen bovendien behulpzaam zijn wanneer ze aan de prostaat werden geopereerd. Dat hoeft echter niet noodzakelijk het geval te zijn, mannen met alle soorten urine- en continentieproblemen kunnen baat vinden bij de Kegeloefeningen. Die stelling wint ook meer en meer aanhang bij de medische wereld, ook al stond die oorspronkelijk erg sceptisch tegenover de oefeningen die door dokter Kegel destijds werden ontwikkeld.
 
Hoe gaan de Kegeloefeningen precies in zijn werk? De vraag moet misschien anders gesteld worden: hoe kan u de bekkenspieren oefenen. Eigenlijk is het heel eenvoudig: u beeldt uzelf in dat u probeert om de urinestroom stop te zetten. Duw en zet de betrokken spieren schrap. Doe dat gedurende 10 seconden en rust vervolgens gedurende een even lange tijdspannen. Probeer zo drie of vier van deze sets per dag, telkens bestaande uit 10 contracties.

Waaruit bestaat het positief effect van de Kegeloefeningen. Ze versterken de spieren die de urinebuis helpen versterken. Het is namelijk zo dat wanneer deze spieren verzwakken dit automatisch leidt tot incontinentie. Een tweede logische vraag is: hoe lang duurt het alvorens de Kegeloefeningen effect sorteren. Uiteraard gebeurt dit van vandaag op morgen, het duurt tijd alvorens hun heilzame werking voelbaar wordt. Vergelijk het met de opbouw van spierballen door bodybuilders. Vaak vergt het jaren werk alvorens deze spierballen het gewenste volume hebben bereikt. Zo lang hoeft het in geval van de Kegeloefeningen niet te duren, maar verlies toch niet te snel uw geduld.

Over het algemeen wordt aangenomen dat het zes tot twaalf weken kan duren alvorens de Kegeloefeningen beginnen te ‘werken’. Bovendien mag je niet vergeten om ze dagelijks te doen en om ze ook nadien te blijven doen. Een andere logische vraag: waar doe ik mijn Kegeloefeningen? Het leuke aan deze oefeningen is dat je ze overal kunt doen, eender waar iemand zich gevind. Het is mogelijk om je programma af te werken zonder dat iemand in de gaten heeft dat je Kegeloefeningen doet. Alleen aan wie je het zelf hebt verteld, weet dat je Kegeloefeningen doet vanwege incontintentieproblemen. Om zeker te zijn dat de Kegeloefeningen correct worden uitgevoerd, kan je vragen aan een dokter of een verpleegster om ze even voor te doen. Die zal je verzoek zonder enige twijfel (en zonder enige schroom) inwilligen. Tenslotte nog iets over het extra sexueel genot: geoefende bekkenspieren zullen tijdens het orgasme meer samentrekken, wat het sexueel genot verhoogt.

Syndicatie