Wanneer moet ik een dokter raadplegen bij een moeilijke stoelgang?

Wanneer moet ik een dokter raadplegen bij een moeilijke stoelgang?

Verandering in gewoonten wat betreft stoelgang moeten een alarmbelletje doen rinkelen

Iedereen heeft wel eens last van moeilijke stoelgang, op dat vlak is er zeker niets nieuws onder de zon. Wanneer die moeilijke stoelgang echter gedurende een langere periode aanhoudt, is er wel iets aan de hand. We spreken dan van chronische constipatie en die kan serieuze gezondheidsproblemen met zich meebrengen.

Wanneer moet ik een dokter raadplegen bij een moeilijke stoelgang? Het antwoord op deze vraag is niet zo makkelijk als het wel lijkt. Chronische stoelgang is namelijk een relatief begrip, om de eenvoudige reden dat iedereen andere gewoonten heeft wat stoelgang betreft. Wat door sommigen als abnormale stoelgang wordt ervaren, is voor anderen de gewoonste zaak in de wereld.

Verandering in gewoonten wat betreft stoelgang moeten daarom een alarmbelletje doen rinkelen. Stel dat iemand tot dusver geen problemen had en vrijwel elke dag zich een paar keer naar het kleinste kamertje moest begeven, maar dat er plots wel problemen opduiken. Wanneer die problemen bovendien blijven aanslepen, kan het niet onverstandig zijn om toch maar naar de dokter te stappen.

Er is nog een andere factor in het spel waar terdege rekening mee moet worden gehouden: chronische constipatie kan een symptoom zijn van een ernstigere aandoening. Onder andere darmkanker gaat gepaard met problemen bij de stoelgang. Ook andere andere aandoeningen, we denken daarbij spontaan aan diabetes, Parkinson enzovoort, gaan gepaard met stoelgangproblemen.

Daarom zal de dokter in eerste instantie naar iemands medische geschiedenis vragen alvorens het onderzoek begint. Bij dat onderzoek kan eventueel ook bloedonderzoek betrokken worden. Het zal duidelijk zijn dat wanneer de onderliggende aandoening wordt bestreden ook de symptomen van chronische constipatie (of moeilijke stoelgang, zo u wil) kunnen verbeteren. 

Syndicatie