Zelfbeeld van border line patiënten laat vaak te wensen over

Zelfbeeld van border line patiënten laat vaak te wensen over

Border line patiënten zijn voortdurend op zoek naar zelfbevestiging

Eén van de belangrijkste problemen bij border line patiënten is een wisselend gevoel van eigenwaarde. Op bepaalde momenten gaan border liners zich minderwaardig voelen, zonder dat daar op het eerste gezicht een grondige reden voor beschikbaar is. Op andere momenten is het gevoel van eigenwaarde dan wel weer normaal, of zelfs iets boven normaal.

Eigenwaarde is een belangrijk onderdeel van de menselijke psyche. Iedereen van ons moet vrede hebben met het beeld dat hij of zij van zichzelf heeft. Wanneer dat niet het geval is, kan dit problemen opleveren. Sommige mensen overschatten zichzelf, anderen onderschatten zichzelf dan weer.

In geval van onderschatting kunnen de gevolgen niet te onderschatten zijn. Veel vormen van automutilatie (het aanbrengen van kwetsuren aan het eigen lichaam) zijn terug te brengen tot een laag zelfbeeld. Een laag zelfbeeld bij kinderen kan bijvoorbeeld het ontwikkelen van een carrière in de weg staan.

Het zelfbeeld van border line patiënten laat dus vaak te wensen over en wanneer we iets aan de aandoening willen doen, kan dit onder andere via het versterken van het zelfbeeld. Een ervaren therapeut zal bij de behandeling van border liners dus altijd in die richting gaan werken.

Border line patiënten zijn voortdurend op zoek naar zelfbevestiging. Dat betekent dat wanneer een border liner positief gestemd is hij of zij de eigen kwaliteiten, die al dan niet aanwezig zijn, dikker in de verf zal proberen te zetten. Anderzijds zal dat zelfbeeld op mindere momenten tot diep onder nul wegzakken, met onder andere een gevoel van waardeloosheid tot gevolg. Het is op deze momenten dat border liners zich het ziekst kunnen voelen.