Wat zijn de oorzaken van tinnitus of oorsuizen?

Wat zijn de oorzaken van tinnitus of oorsuizen?

Tinnitus of oorsuizen kan op verschillende manieren veroorzaakt worden

Hoe tinnitus of oorsuizen precies ontstaat, is voorlopig nog onduidelijk. Wel kunnen een aantal oorzaken aangegeven worden, met als meest algemeen voorkomende de ouderdom. Naarmate we ouder worden, lijden we namelijk aan gehoorverlies en dat kan tinnitus of oorsuizen met zich meebrengen. In wetenschappelijke termen wordt er gesproken over presbycusis.

Een tweede - en voor de hand liggende - oorzaak is de blootstelling aan harde geluiden. Dat kan gebeuren in werkomstandigheden - denk daarbij aan drilboren, machines, luidsprekers enzovoort. Een bekend voorbeeld is dat van rockmuzikanten, die na een leven van luide optredens geconfronteerd worden met tinnitus of oorsuizen. Onder andere Peter Gabriel heeft last van oorsuizingen, iets waar zijn muzikale carrière niet vreemd aan is. Ook bezoekers van te luide rockconcerten kunnen last krijgen van tinnitus of oorsuizen. In medische termen wordt er dan gesproken van een accoestisch trauma.

Er zijn echter nog andere factoren die tinnitus of oorsuizen kunnen veroorzaken. Op de eerste plaats kunnen ze een symptoom zijn van zowat elke vorm van oorziekte. Daarnaast kunnen ze het gevolg zijn van het opbouwen van een oorstop als gevolg van een te veel aan oorsmeersel. Het verwijderen van die stop zal ongetwijfeld de aandoening doen verdwijnen.

Het gebruik van medicijnen kan eveneens de aanleiding tot tinnitus of oorsuizen vormen. Onder andere antibiotica kunnen een rol spelen, maar ook grote hoeveelheden aspirine. Daarnaast is het drinken van grote hoeveelheden alcohol soms de oorzaak van tinnitus of oorsuizen. Ook te veel koffie (of andere kaffeïnehoudende dranken) kan de aandoening veroorzaken.

Uiteraard zijn ook onstekingen van het oor een mogelijke oorzaak van tinnitus of oorsuizen. Maar problemen met de tanden kunnen - vreemd genoeg - de oorzaak van de aandoening vormen. Verder denken we ook aan verwondingen, met op de eerste plaats natuurlijk de beruchte whiplash als gevolg van een ongeval. Een operatie of een bestraling van hoofd en nek zijn andere mogelijke oorzaken, evenals gewichtsverlies als gevolg van slechte voeding of een overdreven dieet.

Een slechte positie van de nek, bijvoorbeeld als gevolg van fietsen, kan eveneens tinnitus of oorsuizen veroorzaken. Daarnaast vermelden we nog een snelle wijziging in de luchtdruk in de omgeving (barotrauma), vasculaire problemen (bijvoorbeeld hoge bloeddruk), problemen met de zenuwen (die zich kunnen vertalen in multiple sclerosis of migraine) enzovoort kunnen eveneens aanleiding geven tot tinnitus of oorsuizen.

Syndicatie