Zin of onzin van het Atkins dieet

Het Atkins dieet is een koolhydraatarm dieet en is gestoeld op eetpatroon met veel vet en eiwit en daarnaast weinig koolhydraten zoals suiker en zetmeel.
 
Brood, aardappelen, pasta en rijst zijn verboden of toegestaan in beperkte mate. Daardoor wijkt het dieet sterk af van het normale eetpatroon.
 
Groenten, melkprodukten en fruit en melk zijn eveneens maar in beperkte mate toegelaten. Het eten van producten met veel vet en eiwit, zoals vlees, eieren, kaas en mayonaise is vrij. 
 
Nader bekeken
 
Een koolhydraatarm dieet leidt inderdaad tot gewichtsverlies. Dat komt omdat de voeding in zijn geheel minder calorieën aanlevert.
 
Hoeveel gewicht u echter verliest hangt af van de duur van het dieet, hoeveel u eet en uw lichaamsbeweging (lees: sport).
 
Bij het Atkins dieet is er een onvolledige vetverbranding. Om vetten volledig te verbranden zijn er voldoende koolhydraten nodig. 
 
In de eerste fase van het Atkins dieet worden de vetten niet meer volledig door het lichaam opgenomen daar er te weinig koolhydraten aanwezig zijn.
 
De overblijvende restanten noemt men ketonlichamen. Deze ketonlichamen komen vrij in de bloedbaan. Dit heet ketose. Via de urine en het uitademen verlaten de ketonlichamen het lichaam. Dit zorgt voor een typische acetongeur bij wie dit dieet volgt. 
 
Gewichtsverlies? Ja maar ...
 
Wie het Atkins-dieet volgt heeft inderdaad minder honger. Het hoge vetgehalte en de eiwitten in de voeding alsook de aanwezigheid van ketonlichamen stimuleert het verzadigingsgevoel in de hersenen. Men eet dus minder en men verlies gewicht.
 
Zoals bij ieder dieet verliest men in de eerste weken sneller gewicht dan de weken daarna. Het lichaam krijgt minder energie binnen en spreekt de de glycogeenvoorraden aan met een aanzienlijk vochtverlies tot gevolg.
 
In de volgende fase van het Atkins dieet mag u dan weer meer koolhydraten eten en houdt de onvolledige vetverbranding op. Het komt er dan op neer een goed voedingspatroon op te bouwen en het gewichtsverlies te behouden.
 
Diabetici opgelet!
 
Diabetespatiënten met een gestoorde nierfunctie moeten voorzichtig zijn met het volgen van een koolhydraatarm dieet zoals het Atkins dieet.
 
De ketose in de eerste fase ontstaat, is in se schadelijk als er geen acidose optreedt, met verlies van natrium en kalium via de urine.
 
Bij diabetici met een tekort aan insuline kan dit leiden ernstige gezondheids-problemen.
 
Quid cholesterol?
 
Veel eiwit en vet kenmerken het Atkins dieet. Eiwit en vet leiden normaliter tot een hoger cholesterolgehalte.
 
Uit studies blijkt echter dat er geen hoger cholesterolgehalte vastgesteld wordt. Dit kan verklaard worden door verlies aan lichaamsgewicht.
 
Gewichtsverlies heeft immers een positieve invloed op het cholesterolgehalte.
 
Men kan zich afvragen of dit positief effect blijft bij het volgen van het Atkins dieet wanneer het verlies aan lichaamsgewicht gestabiliseerd is.
 
In dit geval zal teveel verzadigd vet wel uitmonden in een verhoging van de slechte cholesterol en een vermindering van de de goede cholesteral.
 
Dit vergroot dan het risico op hart- en vaatziekten.
 
Geen gezond voedingspatroon
 
Wie het Atkins dieet gedurende lange tijd volgt zal dus veel vet en weinig groenten, graanprodukten en fruit consumeren.
 
Het lichaam krijgt dus te weinig voedingsvezels, minerale en vitamines aangeleverd. Er is dus een gezondheidsrisico op de lange termijn.
 
Het Atkins dieet kan een goede manier zijn om een gezond gewicht te bereiken. Schakel echter daarna over op een gezond eetpatroon met voldoende groente en fruit, brood en andere graanproducten en zo min mogelijk verzadigd vet.

 

Syndicatie