Zin of onzin van het South Beach dieet

Het South Beach dieet is geen dieet, maar een andere manier van leven, die een blijvend gewichtsverlies nastreeft. 

De principes van het dieet op een rijtje: goede koolhydraten en minimaal verzadigde vetten, dus vooral koolhydraatrijke voeding zoals groenten, fruit en volkoren graanproducten
 
De eerste fase duurt 2 weken. Hier valt men 3,5 tot 6 kilo af. Dit heet de ontwenningsfase. Men moet hier afkicken van voeding met veel geraffineerde koolhydraten zoals wit brood, snoep en koekjes.
 
Het proces van afvallen wordt hier op gang gebracht. In deze eerste 2 weken eet men uitsluitend mager vlees, magere vis, groenten, een beperkte hoeveelheid magere kaas en maximaal 250 milliliter magere melk. Voor de bereiding van de voeding wordt uitsluitend olie geadviseerd. 
 
In de tweede fase voegt men "goede koolhydraten" zoals fruit en volkoren graanproducten toe. Deze fase moet men volhouden tot het streefgewicht is bereikt. Normaliter is afvaltempo een 0,5 tot 1 kilo per week.
 
De derde fase is het behouden van het gewicht.
 
In principe mag men weer alles eten. Het voedingspatroon bestaat uit drie maaltijden, die zodanig moeten verzadigen dat er geen behoefte is aan tussendoortjes, die de klassieke dikmakers zijn.
 
De samenstelling van de voediging in deze derde fase is gelijklopend met deze van de tweede fase met name: magere dierlijke produkten, groenten & fruit en volkoren graanprodukten.
 
Komt men toch weer aan in de tweede of derde fase, dan volgt men wederom een aantal dagen de eerste fase.
 
 
Diëtisten zijn eerder positief met enkele kanttekeningen. 
 
Dit dieet komt neer op een eiwitrijke en koolhydraatarme voeding. Magere dierlijke producten en het goede bereidingsvet leidt tot een laag gehalte aan verzadigd vet. Dat is positief is voor de gezondheid. 
 
Vochtverlies veroorzaakt in de eerste fase de snelle gewichtsafname. De lage energetische waarde van de voeding doet het lichaam de glycogeenvoorraden aanspreken wat gepaard gaat met een aanzienlijk vochtverlies.
 
Het hoge eiwitgehalte in de voeding geeft op zijn beurt een verzadigingsgevoel.
 
Fysiologisch gezien zijn er geen grote nadelen van dit dieet te verwachten. 
 
Het meest belangrijke blijft de derde fase van het gewichtsbehoud en deze fase zal dan ook langdurig gevolgd worden. Positief aan deze derde fase zijn de drie hoofdmaaltijden met een hoge verzadigingswaarde.
 
In combinatie met het advies om de voeding zorgvuldig te plannen vormt dit een goede basis voor een voedingpatroon gericht op gewichtsbehoud. 
 
Ook in de derde fase is de voeding nog zeer eiwitrijk. Volkoren produkten zijn hier in onvoldoende mate aanwezig zodat, ondanks het ruime gebruik van groenten, de voeding niet genoeg vezels bevat. 
 
Verder is door het gebruik van magere produkten en olie voor de bereiding is de inname van vitamine A eerder laag. 

 

Syndicatie