Bejaarden die goed te been zijn, leven in de meeste gevallen langer

Bejaarden die goed te been zijn, leven in de meeste gevallen langer

Snelheid bejaarden kan determinerend zijn voor verlenging levensduur

Bejaarden die goed te been zijn, leven in de meeste gevallen langer. Dat blijkt uit een recent onderzoek dat werd uitgevoerd aan een Amerikaanse universiteit. Anders uitgedrukt: de snelheid die bejaarden nog aankunnen, kan determinerend zijn voor een verdere verlenging van de levensduur. De conclusies van het onderzoek zijn in dat verband veelzeggend. 

Stephanie Studenski, professor geneeskunde aan de University of Pittsburgh, kwam tot de conclusie dat hoe sneller bejaarden zich nog kunnen voortbewegen, hoe groter hun levensverwachting en hoe kleiner de kans dat ze uitgebreide medische zorgen nodig hebben. Studenski kwam tot conclusie dat mannen van 75 jaar die zich snel voortbewegen 87% kans hebben om nog 10 jaar te leven. Bij de tragere mannen bedroeg die kans maar 19%.

Volgens de onderzoekers varieert de levensverwachting en zijn ouderdom en sex niet alleen richtinggevend. Het meten van de snelheid kan een belangrijke factor worden bij het proberen te bepalen van de verwachte levensduur. Uiteraard moet dit gepaard gaan met het testen van de mannen op ziekten als prostaatkanker. Studenski kwam tot de conclusie dat zich voortbewegen een eenvoudige manier is om het functioneren van verschillende lichaamsdelen bij oudere mannen vast te stellen. Of de resultaten van het onderzoek ook naar vrouwen kan geëxtrapoleerd worden, moet nog via wetenschappelijk onderzoek uitgemaakt worden.

Syndicatie