Een kwartier lichaamsbeweging per dag verlengt levensduur met drie jaar

Een kwartier lichaamsbeweging per dag verlengt levensduur met drie jaar

Zelfs beperkte hoeveelheid lichaamsbeweging heeft al een positief effect, zo blijkt uit Chinese studie

Inmiddels weten we allemaal al lang dat sport – je mag het ook lichaamsbeweging noemen – een conditio sine qua non is om gezond te blijven. Het Romeins spreekwoord ‘mens sana in corpore sano’ hield daar waarschijnlijk al rekening mee. Het slechtste dat we kunnen doen is ons verschansen in een luie zetel en daar niet meer uitkomen. Lichaamsbeweging is dus een must.

Dat hebben steeds meer mensen begrepen, wat onder andere blijkt uit het toenemend succes van fietsen en joggen. Je struikelt bij wijze van spreken over de joggers, terwijl we anderzijds tijdens het weekend geconfronteerd worden met een onafzienlijke stroom fietsers. Dikwijls proberen die als would-be sportmannen indrukwekkende prestaties te leveren. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de beklimming van de Mont Ventoux, bekend uit de Tour de France.

Het hoeft echter niet altijd topsport te zijn, eigenlijk volstaan al relatief beperkte inspanningen. Een kwartier lichaamsbeweging per dag verlengt levensduur met drie jaar, zo blijkt uit een recente studie. Die lichaamsbeweging kan fietsen of lopen zijn, maar ook andere vormen van sportbeoefening tellen mee. Het belangrijkste nieuws dat de nieuwe studie brengt, is dat die hoeveelheid lichaamsbeweging echt niet overdreven groot moet zijn. 

Zelfs een beperkte hoeveelheid lichaamsbeweging heeft al een positief effect, zo blijkt uit Chinese studie. Eigenlijk betreft het een Taiwanese studie, want ze werd opgesteld door het National Health Research Institute van dat eiland. Betrouwbaar is deze studie wel, want de data hebben betrekking op in totaal 400.000 mensen. Die werden allemaal over een langere periode getest op hun fysieke inspanningen.

De resultaten van het onderzoek waren eigenlijk opzienbarend. Wie anderhalf uur per week aan lichaamsbeweging deed, maakte meer kans om langer te leven. Bovendien bleek dat wie meer dan 90 minuten aan sport deed, een nog grotere kans liep om langer te leven. De resultaten van het onderzoek werden in het blad The Lancet gepubliceerd.

Syndicatie