Risico’s op een hartaanval twee tot drie keer hoger tijdens het hebben van sex

Risico’s op een hartaanval twee tot drie keer hoger tijdens het hebben van sex

Paniek is uit de boze: kansen op een hartaanval tussen sexuele activiteiten zijn relatief klein

Het zal je maar komen: tijdens het hebben van sex krijg je plots pijn in de borst. We weten allemaal dat pijn in de borst geassocieerd mag worden met hartproblemen. Recent onderzoek in de Verenigde Staten heeft uitgewezen dat 5% van de gevallen van pijn in de borst opduiken tijdens het doen van alkoofgymnastiek.

In de Verenigde Staten werd een groot onderzoek georganiseerd om de link tussen hartproblemen en sexuele activiteiten te onderzoeken. Glenn Levine, professor aan het Baylor College of Medicine in Houston, en zijn team maakten daarbij gebruik van de resultaten verkregen bij een 100-wetenschappelijke onderzoeken om de risico’s op hartproblemen bij het hebben van sex te onderzoeken.

In totaal werd 5.559 gevallen van een plotselinge dood onderzocht en de gevolgen van dat onderzoek waren hoopgevend voor al wie liefhebber is van een potje sex. Maar 0,60% van de sterfgevallen bleek betrekking te hebben op geslachtsgemeenschap, wat betekent dat slechts een minderheid met een hartstilstand te maken kreeg in bed. Het zal duidelijk zijn dat meer dan driekwart van de overledenen mannen waren.

De risico’s op een hartaanval liggen volgens Levine en zijn team twee tot drie keer hoger tijdens het hebben van seks, maar hierbij dient uiteraard rekening te worden gehouden met het feit dat vooral risicogroepen kwetsbaar zijn. Dat geldt op de eerste plaats voor mannen die voordien al met hartproblemen af te rekenen hadden.  

Paniek is dus uit de boze: de kansen op een hartaanval tussen sexuele activiteiten zijn relatief klein, zelfs wanneer u hartpatiënt bent. Wel dient te worden opgelet voor de combinatie van sex met overvloedig eten en drinken. Een zwaar diner gecombineerd met een stevige dosis alcohol kan de risico’s op een plotselinge dood tijdens het klaarkomen verhogen. Wie zich niet (meer) zeker voelt in bed, doet er goed aan om toch maar een dokter te raadplegen.