Geconcentreerde lichaamsbeweging is beter voor het energieverbruik

Geconcentreerde lichaamsbeweging is beter voor het energieverbruik

TV kijken en lichaamsbeweging gaan niet samen

Het onderhouden van de conditie via lichaamsbeweging gaat gepaard met het verbranden van energie. Het niveau van de energieverbranding blijkt echter afhankelijk te zijn van de aard van de beweging. Het volstaat dus niet om ‘zomaar' aan lichaamsbeweging te doen om aan een aanvaardbaar tempo energie te verbruiken.

John Ellis Spencer, universiteitsprofessor en specialist in lichaamsbeweging, heeft een methode ontwikkeld om meer energie te verbruiken zonder dat daarom noodzakelijkerwijs mee lichaamsbeweging mee gepaard gaat. Niet de hoeveelheid lichaamsbeweging, maar wel de aard er van is volgens Spencer verantwoordelijk voor het energieverlies. Zijn advies klinkt dan ook als volgt: wie aan lichaamsbeweging doet, moet elke beweging zo complex en zo gevarieerd mogelijk maken. Alleen op die manier is het mogelijk om via lichaamsbeweging voldoende energie te verbranden.

Spencer breekt met andere woorden een lans voor meer emotie en passie in lichaamsbeweging aan te brengen, op die manier wordt een maximale hoeveelheid energie verbrandt. Hij geeft als voorbeeld fitnessoefeningen. Veel mensen zijn geneigd om steeds dezelfde oefening te herhalen, bijvoorbeeld omdat die hun voorkeur wegdraagt. Dat is echter de verkeerde ingesteldheid volgens Spencer. In zijn visie valt het aan te bevelen om zo veel mogelijk verschillende oefeningen te doen. Dat zorgt niet alleen voor afwisseling (en voorkomt de eentonigheid van lichaamsbeweging), maar staat ook garant voor een maximaal verlies van calorieën.

Wat Spencer wil zeggen, is met andere woorden dat meer niet noodzakelijk minder moet zijn. Door een variatie aan te brengen in de vormen van lichaamsbeweging kan een veel groter resultaat met dezelfde of zelfs met minder moeite worden bereikt. Bovendien adviseert hij om lichaamsbeweging te laten gepaard gaan met een zo hoog mogelijke vorm van concentratie. Het heeft volgens hem weinig zin om fitnessoefeningen te doen terwijl ondertussen de televisie speelt. Het volgen van een programma kan onmogelijk worden gekoppeld aan doeltreffende vormen van lichaamsbeweging, aldus nog Spencer. Door zich meer te concentreren op de lichaamsbeweging, wint deze aan intensiteit. Zowel houding als techniek en zelfs snelheid zullen in een geconcentreerde fase op een fors hoger niveau liggen.

Syndicatie